Peugeot 208 a jeho 875 kg/875 hp


Bang.sk


Sebastian Loeb sa vydá na preteky k oblakom Pikes Peak Hill Climb na špeciálnom vozidle s pomerom jednej konskej sily na jeden kilogram.
Peugeot-208-T16-Pikes-Peak (6)


Pri návrhu pretekárskeho auta musia inžinieri kalkulovať s rôznymi obmedzeniami a reguláciami v oblastiach ako rozmery a tvar karosérie, veľkosť a umiestnenie pohonu a mnohými inými technickými predpismi. Legendárny pretek do vrchu Pikes Peak však umožňuje v triede „Unlimited“ popustiť uzdu fantázii a premeniť ju na realitu. Peugeot sa už 30. júna pokúsi o vytvorenie nového rekordu na tejto trati so Sebastianom Loebom, známe sú konečne aj technické podrobnosti o vozidle, do ktorého si rally šampión sadne.


Bežné atmosférické motory strácajú s rastúcou nadmorskou výškou jedno percento výkonu každých sto metrov, už na štarte Pikes Peak tak majú mnohé vozidlá o 30 percent nižší potenciál. V Peugeote nič nenechali na náhodu a do pretekárskeho špeciálu nasadili derivát bi-turbo šesťvalca navrhnutého na vytrvalostné preteky. Agregát poskytuje výkon 875 konských síl, čo je viac ako v F1. Peugeot 208 T16 Pikes Peak tak bude najvýkonnejším autom, ktoré Loeb kedy šoféroval.913794_486725434730983_1650980423_o


Veľkú pozornosť konštruktéri venovali aj minimalizovaniu hmotnosti. Ručička váhy sa zastavila na hodnote 875 kg, podarilo sa teda dosiahnuť magický pomer medzi hmotnosťou výkonom 1:1. Kvôli správnemu vyvážaniu auta je motor osadený pred zadnou nápravou. Z aerodynamických prvkov zaujme predovšetkým 2-metrové zadné krídlo, takmer polovicu prítlaku zabezpečuje tvarovanie spodnej strany auta. Karoséria má rúrkový rám a karbónové diely, dlhá je 4,5 metra, široká rovné dva metre a vysoká iba 1,3 metra.


Sila motora bude prenášaná cez 6-stupňovú sekvenčnú prevodovku na všetky štyri kolesá obuté do pneumatík Michelin. Jazdné výkony auta sú doslova závratné, z nuly na 100 km/h sa rozbehne za 1,8 sekundy, po ďalších 3 sekundách je na dvestovke, maximálnu rýchlosť 240 km/h dosiahne za 7 sekúnd.


Zdroj : autoviny.sk


Galéria