Výsledky: FIA European Hill Climb Championship Dobšinský kopec 2012


Bang.sk

Na Dobšinskom kopci sa tento víkend (20.-22.7.2012) konali prvýkrát Majstrovstvá Európy automobilov do vrchu. Už od piatku sa v Dobšinej schádzali jazdci z celej Európy a priaznivci motošportu z rôznych končín. Malé mestečko sa na víkend zmenilo na centrum motošportu. Všade kde ste sa otočili bola špičková automobilová technika, svetové hviezdy motoristického športu a masa ľudí s blaženými výrazmi na tvárach. V celom mestečku vládla pohodová atmosféra, ktorú zavŕšil večerný program na Rovni, kde zábavu rozprúdil DJ EKG.



Aj keď nás sobotné ráno privítalo chladným a daždivým počasím, jazdci ani diváci sa nenechali odradiť. Všetci na seba navliekli pršiplášte, alebo sa schúlili pod dáždniky a aj napriek tomu si užívali atmosféru plnými dúškami. V prvom tréningovom kole si jazdci otestovali trať na mokrom povrchu. Najlepšie ju zvládol Simone FAGGIOLI a už aj touto jazdou naznačil, že v ďalších sa bude pokúšať pokoriť starý traťový rekord. Hneď v druhej tréningovej jazde, ktorá sa konala už na suchom povrchu traťový rekord padol, čo bolo len výbornou vyhliadkou pred nedeľňajším dňom.

Takto si Dobšinský kopec užíval známy slovenský driftér Norbert Kováčik.



Po ukončení druhého kola bol pre divákov pripravený program v podobe exkluzívneho koncertu Tiny, Ega, Dari Rolins, Rytmusa a Tomiho Popoviča. "Náročných" dobšinských divákov najviac potešili staršie hitovky od Darinky po ktorých sa väčšina vybrala smerom domov. Za nimi nastúpil na pódium Rytmus s Egom, ktorí si dávali svoje najnovšie hity a po svojom náklade zmizli z Dobšinej "Faggioliho" rýchlosťou.



V nedeľu sa počasie umúdrilo a tentoraz dáždniky a pršiplášte zostali doma. V tento deň preteky sprevádzalo niekoľko prerušení, ktoré boli spôsobené najmä znečistením trate olejom. Rušný víkend zažili aj Bérešovci, ktorí museli svoje Audi Quattro celý víkend dolaďovať. Nakoniec Jozef Béreš ml. odštartoval obidva dni a skončil na vynikajúcom druhom mieste vo svojej triede. Takisto sa ohromne darilo najväčšiemu kandidátovi na víťazstvo – 4. násobnému majstrovi Európy Simone FAGGIOLIMU, ktorý v tento deň pokoril rekord ešte dvakrát a posunul ho na neuveriteľný výsledný čas 2:23,85.


Organizátori preteku zvládli akciu na výbornú a veríme, že sa môžme tešiť aj na ďalší ročník. Vďaka patrí aj skupinke ľudí, ktorá počas celých pretekov vstávala v extrémnych ranných hodinách, pripravovala trať a parkoviská pre návštevníkov. Stáli či v daždi alebo brutálnom vetre na svojom mieste vyše 11hodín, aby preteky mohli prebiehať na úrovni a bez komplikácii. Sklamanie prišlo pri odmeňovaní, kde si každý z nich na ďalší rok radšej z chuti vychutná preteky a post usporiadateľa vymení za diváka.



Celkové výsledky nájdete TU

Autor: Veronika Takácsová
Foto: Veronika Takácsová, Juraj Husár, Martin Hudák, Patrik Takács

Galéria