Ken Block


Bang.sk

gymkhana

Ken Block narodený 21. septembra 1967 v Long Beach (Kalifornia, USA) je jeden zo spoluzakladateľov DC Shoes. Zúčastnil sa mnohých športových udalostí ako napr. skateboardingu, snowboardingu, motokrosu a Rally.

V roku 1994 s Damonem Wayem založil firmu DC Shoes. Pôvodne to bola len malá firma, ktorá sa venovala výrobe topánok pre skateboardistov. Boli presvedčení že rovnako ako ostatní športovci aj skateboardisti potrebujú špeciálnu obuv pre vrcholový šport. Spoločne s Wayemom začal obchodovať s topánkami a ich značka začala získavať stále väčšiu popularitu. V máji 2004 bola DC Shoes kúpená spoločnosťou Quiksilver. Dnes je DC Shoes známa svojou širokou ponukou výbav pre extrémne športy zahrňujúce topánky, ale aj oblečenie.

V roku 2005 zahájil svoju národnú rally kariéru s týmom Vermont SportsCar. Vermont SportsCar pre Blocka pripravil Subaru WRX STi 2005. Počas sezóny 2005 sa 5x umiestnil v prvej pätici napr. na tretom mieste v triede Group N a na štvrtom v Národnom šampionáte Rally America. V tomto roku sa spoločne s jeho spoločníkmi z DC Shoes zúčastnil Rally Gumball 3000. Jazdili na upravených Subaru WRX STi sponzorovaných DC Shoes. Na záver svojho prvého roku v rally vyhral ocenenie ,,Rally America Rookie of the Year“ (nováčik roka).



V roku 2006 spoločne so svojím spolujazdcom z DC Rally Travisem Pastranou podpísal novú zmluvu o sponzorstve so Subaru. Vďaka tomu sa stali známi ako „Subaru Rally Team USA“. Zároveň dostal nové Subaru WRX STi 2006 od Vermont SportsCar. Prvý krát sa zúčastnil X Game XII. rally závodov a vybojoval si bronzovú medailu a v Národnom šampionáte Rally America sa umiestnil na druhom mieste. V tomto roku pre Dicovery show "Stunt Junkies" skočil so svojou Subaru WRX Sti2006 približne 52 metrov ďaleko s maximálnou výškou 7,2 metrov. Celý diel bol venovaný Blockovým pokusom o tento skok.

V roku 2007 sa umiestnil ako druhý na X Game XIII. V Národnom šampionáte Rally America sa umiestnil na tretom mieste. Počas tejto sezóny sa zúčastnil aj Svetového šampionátu, Rally Mexiko a Rally Nový Zéland. Na konci sezóny mal na konte 19 medailových pozícií a 8 celkových víťazstiev. V tomto roku sa pripojil k Snowboardingovému tímu DC Shoes na Novom Zélande, s ktorými podnikli akciu kde Block na svahu robil veľké skoky a tiež jazdil vedľa snowboardistov, ktorí robili okolo neho triky. Snímka sa dostal na titulnú stranu decembrového čísla Snowboarder Magazine a video na MTN.LAB 1.5



Pre sezónu 2008 dostal nové Subaru WRX STi 2008. Rozhodol sa zúčastniť Rallye Baiedes Chaleurs kanadského šampionátu ako prípravu na svetový šampionát. Prvýkrát vyhráva v Kanade, aj keď so svojím spolujazdcom nezískali žiadne body do kanadského šampionátu, pretože nemali licenciu pre účasť v šampionáte v Kanade. Ďalej vyhrali prvé miesto v Rally New York USA. V X Games XIV sa Block umiestnil spoločne s Davem Mirrou na treťom mieste. Spoločne kvôli tomu, že obidvaja jazdci mali problém so svojimi autami. Mali problém s chladičom po zlom dopade po skoku. Kvôli tomu že obidvaja neboli schopní dokončiť preteky, tak získali tretie miesto spoločne.



V Národnom šampionáte Rally America sa umiestnil ako druhý v celkovom poradí. V pretekoch Lake Superior Performance Rally dokonca došiel s časom o minútu lepším ako druhý najlepší a to mu zaistilo celkovo druhú pozíciu.



6.januára 2010 Monster World Rally Team ho označili za svojho pretekára vo Svetovom Rally šampionáte 2010, v ktorom jazdil na Forde Racing Fiesta RS. V tomto roku sa zúčastnil aj Rally America a X Games XV a zároveň sa ako prvý Američan zúčastnil svetového šampionátu (WRC). 27. januára Ken Block vyhral 5x za sebou „Rally in the 100 Acre Wood“ Zároveň tým prekonal rekord Johna Buffuma.



Zdroj: ims.bz
Video: youtube.com
Foto: rallybuzz.com