Miriama Závacká a jej pôsobenie na Meteorit Cupe 2014


Bang.sk

miriama zavacka - Bang mx team

Mojou hlavnou prioritou v sezóne 2014 bol seriál Meteorit cupuČeskej republike. Z akého dôvodu som išla hľadať lepšiu konkurenciu do Čiech ? Hlavne kvôli tomu, že ženský motokros tam má dlhoročnú tradíciu. Vždy som túžila a snívala o tom, že raz budem stáť na rampe s rovnocenným súperom, čiže s babami. Tento sen sa mi naplnil vďaka podpore mojich rodičov a sponzorov. Prostredníctvom nich som sa mohla zúčastniť niečoho, o čom som predtým len snívala v detskej izbe.


Tak pekne po poriadku. Prvý pretek sa konal 29.03.2014 nezvyčajne, práve u nás na Slovensku, na veľmi peknej trati v obci Gbely. Tešila som sa, pretože tú trať dobre poznám. Bola som vzrušená zo začiatku sezóny. Išla som tam s malou dušičkou ale veľkým srdcom. Závod prebiehal dramaticky, po neúspešnom štarte som sa predierala z posledného miesta dopredu. Jazdila som s chuťou a radosťou, keďže zima bola dlhá :D Nakoniec som sa umiestnila na 10. mieste z 19 dievčat.


miriama gbely 1

Všetky zvyšné podujatia sa konali v Českej republike. Druhý pretek sa konkrétne odohral v obci s názvom Vilánec dňa 12.04. 2014. Trať bola pre mňa novinkou ako aj všetky ostatné trate v Čechách, keďže som tam pred tým nikdy nejazdila. Bola perfektne pripravená. Organizátori sa tešili veľkej účasti jazdcov hlavne v ženskom zastúpení,. Bolo nás 18 dievčat a umiestnila som sa na 9. mieste. Na začiatku som mala trochu smolu. Opäť ten štart, ktorý je tak dôležitý pri motokrose. Musím si to už raz a navždy vryť do pamäte :D  Znovu som sa musela zubami nechtami drať dopredu. Na tomto preteku som zažila kopec adrenalínu.


miriam zavacka Vilanec 2014


Tretí pretek som absolvovala v Dalečíne dňa 27.04.2014. Skončila som na 9.mieste z 19 dievčat. Opäť nádherný motokros. Trať tip top pripravená, super organizácia, pohodoví Česi. Na tomto kole bolo cítiť, že sme si s babami na seba už pomaly začali zvykať. Všímali sme si, ktorá je pre tú druhú väčšia konkurencia. Mala som radosť, že som medzi nimi a že mám možnosť si s nimi porovnávať sily. Záležalo na každučkej chybe, ktorú hociktorá z nás urobila, aj strate čo i len sekundy, na to aby sme mali čo najlepšie umiestnenie.


Sezóna pokračovala na trati v obci Smrk, kde som si vyjazdila 7.miesto zo 17 dievčat. Trať sa mi veľmi páčila. Hneď po prvom tréningu som si ju veľmi obľúbila, hlavne vďaka jej skokom a rýchlym rovinkám, ktoré tam boli. S dievčatami sme si opäť skvele zajazdili a podali sme čo najlepšie výkony.


Collage miriama zavacka meteorit cup

Ďalšie kolo sa konalo na trati v obci Dolní Hermanice. Tento pretek som neabsolvovala, kvôli menšiemu úrazu. Ten ma na určitú dobu odstavil od jazdenia. Potrhané väzy v ramene a menšie narazeniny sa mi podarilo zregenerovať cca po mesiaci a mohla som pokračovať v sezóne. Po úraze som bola trochu nesvoja. Hneď sa to odrazilo aj na mojom výkone na nasledujúcom preteku vo Vranove, ktorý sa konal dňa 7.06.2014. Veľmi sa mi na ňom nedarilo, nebola som vo svojej koži. Skončila som na 27.mieste z 28 dievčat. Všetko si vyžiada svoju daň, ale ja som sa nevzdávala a opäť som sa postavila na štart aj 21.06.2014 znova na trati vo Smrku, kde som skončila ma 10.mieste z 12 dievčat. Trať som už poznala a bola som rada, že znovu začínam naberať rýchlosť. Vždy to však nebola jazda, ktorú som podávala na prvých závodoch pred pádom. Hovorila som si, chce to čas a pôjde to.


Bang MX Team Miriama Závacka


Jazda Miriami z Lumarkt Cupu v Spišských Vlachoch

Na ďalšom preteku 05.07.2014Pacove som skončila na 20 mieste. Celé zle. Naozaj bola som ako vymenená, ako keby som zaspala. Pekne si to priznám, veď niekedy musí aj pršať, hovorila som si. Trať bola na profesionálnej úrovni, jazdia sa na nej aj veľké majstráky. Bola veľmi technická, nachádzalo sa tam veľa skokov, ale popasovala som sa s ňou. Do cieľa som dorazila v zdraví, to je hlavné.


Ďalšie preteky som jazdila v Mohelniciach, konali sa 30.08. 2014. Na tomto preteku bolo zaujímavé to, že som prešla z mojej bývalej Hondy CRF-250r na novú YAMAHU YZ-250f. Jazdilo sa mi skvele. Trať mi sadla a bola som šťastná, že sa opäť zrýchľujem, však už bolo aj na čase. Skončila som na 12. mieste zo 17-tich báb.


Miriama Závacká - nová motorka

Ďalší závod sa konal v obci Vranov v termíne 27.09. 2014, už po druhýkrát. Tešila som sa ako malá, pretože na tej trati som už jazdila a chcela som si napraviť svoju predošlú jazdu a časy z predchádzajúceho závodu. Jazdilo sa mi parádne. Bojovala som zo silnou konkurenciou a nakoniec sa mi podarilo vybojovať 10.miesto z 18-tich dievčat. Začalo sa mi to opäť páčiť a aj tatik bol spokojný, že už nemám blok z predchádzajúceho zranenia.


Posledný pretek zo seriálu Meteorit Cup sa konal na trati v Dolních Hermaniciach. Trať mi sadla a veľmi som sa snažila obhájiť čo najlepšiu pozíciu v tabuľke, chcela som dobehnúť čo som pred tým pokazila. Skončila som na 9.mieste zo 17 dievčat. Štart sa mi podaril a snažila som sa nikoho nepustiť pred seba. Napriek tomu lepšie baby ma obehli a potom som si išla len svoje. Hlavné bolo, aby som nespadla. Nakoniec som skončila celkovo na 8. Mieste z celkového počtu 41 dievčat, ktoré sa v rámci Meteorit cup-u zúčastňovali rôznych závodov.


Miriama Závacká 1

Okrem Meteorit Cupu som samozrejme nezanevrela ani na domácu scénu. Snažila som sa zúčastňovať aj Cassovia Cupu a Lumarkt Cupu. Na Cassovii som sa zúčastnila preteku v Kechneci, kde som skončila na 3.miesto zo 7 dievčat. V Budimíri som si vybojovala 1.mieste zo 7 dievčat a nakoniec sa mi pošťastilo v Debradi, kde som sa umiestnil na 2. mieste z 3.dievčat. Už teraz sa teším na ďalšiu sezónu. Predtým ma čaká ešte tvrdá zimná príprava a môžeme ísť na to.


Miriama Závacka vyhodnotenia sezóny 2014

Na záver si môžete vychutnať spoločný tréning celého Bang MX Teamu na začiatku sezóny


Autor: Miriama Závacká
Foto: Archív Miriam
Spracovala: Veronika Takácsová

Galéria