12roll Ultimate Frisbee Cup Čaňa


Bang.sk

Už tento víkend 23. a 24.6.2012 sa na futbalovom ihrisku v Čani odohrá druhý turnaj Slovenského Ultimate Frisbee Cupu. Turnaj zorganizoval košický ultimate team KE-FEAR v spolupráci s 12roll. Off program bude vytvárať tím Mushroom.sk a natiahnuté slacklines pre verejnosť.

Ultimate Frisbee je tímový šport v ktorom proti sebe hrajú dve sedemčlenné družstvá. Tím s vyšším koncovým počtom bodov vyhráva. Rozmery ihriska sú obdĺžnikového tvaru, ktoré je na oboch koncoch ukončené koncovými zónami. Jeden gól, chytenie taniera v zóne, rovná sa jeden bod. Bod dosiahne tím, keď spoluhráč chytí prihrávku od svojho spoluhráča v zóne súpera. Disk sa môže prihrávať ľubovoľným smerom o ľubovoľnú dĺžku od spoluhráča k spoluhráčovi. Žiaden hráč po chytení disku nesmie utekať. Môže urobiť len kroky nevyhnutné na zastavenie. Zatiaľ čo cieľom útočiaceho tímu je skórovať, obraňujúci tím sa snaží tento zámer prerušiť. Turnover (obrat pri ktorom útočiaci tím stráca disk) nastáva v niekoľkých prípadoch. Najčastejšie straty disku sú keď sa disk dotkne zeme, spoluhráč chytí disk v oute, spoluhráč nechytí prihrávku, disk je zrazený alebo zachytený obraňujúcim hráčom. V ultimate nie je povolený fyzický kontakt, rovnako nie je povolené clonenie v pohybe ostatným hráčom.

Ultimate Frisbee sa hrá na báze fair-play a hráči nevyužívajú služieb rozhodcu. Samotné rozhodovanie je na hráčoch, ktorý rozhodujú o všetkých aspektoch pravidiel (priestupky, auty, fauly, a pod). Tím ktorí hrá najčestnejšie a najférovejšie získava ocenenie Spirit of Game - Duch hry. Prvé pravidlá ultimate spísali hráči Columbia High School koncom 60tych rokov 20. storočia.






Hľadať

Reklama