Basejump z najvyššej hory sveta? Nič nemožné!


Bang.sk

Pre väčšinu horolezcov je dosiahnutie vrcholu Mt. Everestu životným snom, ale pre Jobyho Ogwyna je to len začiatok... 


oqwyn1


Joby Ogwyn je 40-ročný basejumper z Kalifornie. V 18tich vystúpil na Kilimandžáro. Ako 24-ročný sa stal najmladším Američanom v histórii, ktorý dosiahol vrchol Everestu. Neskôr uzavrel celú "zbierku" (7 najvyšších vrcholov sveta na 7 kontinentoch). Bežnému človeku by to stačilo, ale jemu nie. V roku 2008 dosiahol ďaľší rekord, vystúpil na Everest znovu, zo základného tábora na južnej strane, a to za 9 a pol hodiny (rovnako drží rýchlostný rekord vo výstupe na Cho Oyo a Ama Dablam). Bežný človek je rád, ak to stihne za 3-4 dni...


MG86302


Vyzerá to tak, že Joby ani zdaleka nieje bežný človek. Je rok 2014 a Ogwyn dosiahne v máji vrchol Everestu znova, aby z týchto božských výšok zletel vo svojom milovanom wingsuite. Nepripomína Vám to skok Felixa Baumgartnera z hranice vesmíru? Prenos celej akcie bude zabezpečovat Discovery chanel. Ak Vám predstava zoskoku z Mt. Everest nepríde dosť strašidelná, predstavte si že to bude sledovať celý svet.


k-img_8169


Joby nepodceňuje situáciu a na zoskok sa pripravuje po celom svete - Kalifornia, Florida, Utah, Alpy, atď. Wingsuitom pokoril aj Veľký čínsky múr či Stolovú horu v Afrike (video). Na konci prípravy ho čaká finálnych 6 týždňov na aklimatizáciu, potom bude jeho tím pripravený a nebude cesty späť. Keď sa ho opýtate, aký extrémny šport ho v živote desil najviac, pravdepodobne sa prizná, že je to práve príprava na zoskok z Everestu. :) A to aj napriek tomu, že výstup pozná veľmi dobre, a ani pohľad zo vzduchu mu nieje úplne neznámy.



V 2009 zletel na wingsuite zo susedného Matterhornu, čím sa zároveň stal prvým mužom, ktorý preletel vedľa Everestu (video).




"Bude to finále môjho životného sna. Už od detských čias som si predstavoval aké by to bolo, keby som vedel lietať".



Takéto sny má veľa z nás, ale v jeho podaní to znie neskutočne.




"Neviem si predstaviť nič veľkolepejšie, než voľný let z Everestu. Všetko čo som kedy v živote dosiahol bola len príprava na to, čoho všetkého som schopný". 




Podobný skok uskutočnil vlani ruský basejumper Valery Rozov, 5. mája skočil zo severnej strany Everestu z výšky 7 220 metrov. Letel viac ako 1 000 metrov a ide o najdlhší basejump v histórii.


Zdroj: jobyogwyn.com


Video: youtube.com


 

Galéria