Britský surfer zdolal najväčšiu vlnu!


Bang.sk

Andrew Cotton, 34-ročný surfer z Veľkej Británie, zdolal možno najväčšiu vlnu v histórii. Po tomto neľudskom výkone bol okamžite nominovaný na nový svetový rekord! Vlna, ktorá ho doslova pohltila, bola vysoká 80 stôp, čo v prepočte znamená neuveriteľných 24,3 metra. Niečo také sa už dá nazvať "kopou" vody!


Andrew-Cotton-Surfs-Monster-Wave-In-Portugal-3107973-2


Táto fotografia zachytáva niečo, čo odborníci nazývajú najväčšou vlnou akú si kedy človek podmanil. Andrew Cotton opísal neskutočný strach ktorý mal, keď ho táto vlna doslova nasala. Otec dvoch detí mohol počas 4 hodín chytiť len jedinú vlnu. Stalo sa to 2. februára tohto roku na pobreží Portugalska, v oblasti Nazaré (pláž Praia do Norte) po prudkej búrke.  Keď sa v sobotu v noci jeho tím dozvedel o blížiacej sa búrke, ani chvíľu neváhali. Aj keď boli podmienky nestabilné a predstava letu kvôli jednej jedinej vlne nebola práve pozitívna, v nedeľu ráno sedeli v lietadle - smer Nazaré...


Andrew klesá po potencionálnej "najväčšej vlne" po tom, čo ho na ňu vyvliekol na skútri druhý surfer, Garrett McNamara (nositeľ doterajšieho rekordu - 23,7 metra). Na otázku, či ho prekvapilo ako ďaleko sa až dajú posúvať hranice ľudských možností, odpovedal len:




"Bolo to desivé, ale ste neustále v rukách matky prírody, a to je zároveň vzrušujúce".  



Desiatky ľudí zaplnili kopec v "prírodnom zázraku" Nazaré, aby sledovali Andrewa bojujúceho o titul.. a holý život. Nazaré je prírodný úkaz, kaňon v blízkosti pobrežia vytvárajúci obrovské vlny. Láka surfistov z celého sveta. Robí ich životy - ako povedal Cotton - "nepredvídateľné a vzrušujúce".


Andrew Cotton


Cotton bol nominovaný na svetový rekord už 4-krát. Momentálne loví sponzora, aby sa mohol v tomto športe ďalej vyvíjať. Medzitým pracuje v spolupráci s EpicTV na natáčaní dokumentu Behind The Lines o vlnách v Nazaré. Myslel si, že vrcholný výkon svojho života dosiahol už pred tromi mesiacmi.  Ani vo sne by mu nenapadlo, že prekoná sám seba tak skoro. Nechajme sa prekvapiť, s čím príde nabudúce... určite to bude stáť za to!



Zdroj: dailymail.co.uk
Video: youtube.com