Canicross


Bang.sk

Canicross je druh terénneho športu so psom, kde jeden alebo viacej psov je napojených na bežca – vodcu. Je populárny hlavne v Európe. Patrí do skupiny športov psích záprahov, ktoré sú tiež niekedy označované ako „individiuálny mushing šport“. Prvé majstrovstvá sveta Canicrossu sa kolali v roku 2002 v talianskom meste Ravenna.

Pri tomto športe by pes mal zvládať základné povely doľava, doprava, stoj a samozrejme mať základnú ťažnú prípravu. Lano, ktoré ťahá bežca je zabezpečené amortizérom, ktorý tlmí nárazy a chráni chrbticu. Bežec je opásaný špeciálnym sedákom, ktorý prenáša silu psa. Obidvaja členovia tímu, tak ako pes aj bežec musia byť vo výbornej kondícií a dobre zohraní. Túto disciplínu môžete použiť aj ako začiatok nácviku pre prácu v ostatných ťažných disciplínach.



Preteky sú konané väčšinou ako dvojdenné a dvojkolové. Canicross sa radí do kategórie šprint. Ako bežci si pod pojmom šprint predstavíme 60 až 100m, niektorí vytrvalci možno aj 400m, ale pri tomto športe to znamená dva dni po sebe 2-7km (najčastejšie to býva cca 5km a obidve dni tá istá trasa). A pri dlhej trase je to cca 10-25km.

Dnes je pri tomto športe veľmi využívané plemeno ESP – európsky saňový pes, ktorý bol špeciálne vyšľachtený pre dosahovanie veľkých rýchlostí v mushingu, a to predovšetkým v kategórií sprint a mid. Prevláda tu krv nemeckého stavača, pointra, greyhounda (plemeno chrta) a Alaskan (aljašský husky).



Zdroje : cs.wikipedia.org, bezeckaskola.cz, psi-svet.wgz.cz, upejska.cz
Foto : img.vitonica.com
Video: youtube.com

Galéria