Psie záprahy - dog mushing


Bang.sk

Pred tisícami rokov sa pes pridružil k ľuďom žijúcich v primitivných skupinách a stal sa verným a oddaným spoločníkom človeka. S vývojom ľudskej spoločnosti sa začalo vyvíjať aj využitie psov, no dnes s určitosťou nikto nevie povedať, kedy človek prvýkrát zapriahol psa do saní. Eskimáci začali využívať svojich psov na prepravu nákladov, neskôr lovci na prepravu kožušín, ktorí v 18. storočí zaplnili Aljašku.


Na prelome nášho storočia ich začínali využívať aj polárni bádatelia a ukázalo sa, že jedine psy sú natoľko odolné, že dokážu zniesť nástrahy a drsné podnebie týchto oblastí. V roku 1908 sa začínajú usporadúvať prvé preteky, ktoré sa odohrávali na Aljaške, zvané All Alaska Sweepstakes na 408 míľ a v roku 1971 Aljaška vyhlásila tento šport  za národný.


Pre preteky psích záprahov sa počas ich vývoja stanovili presné pravidlá.


Jazda na psích záprahoch (mushing) je šport, pri ktorom dva, alebo viac psov v postrojoch ťahá svojho mašéra (psovoda) na špeciálnych saniach alebo na riadiacom vozíku. Potrebné vybavenie pre záprah a pulk sú postroj, obojok, vodítko, sane. Na dlhých tratiach sa používajú dlhšie sane (3,5 m) s pevným dnom medzi sanicami. Pri rýchlostných závodoch sa používajú krátke sane (2,2 m) bez dna s váhou 7 - 10 kg.




Sane sú vyrobené z dreva, uhlíkových vlákien a nylonových materiálov. Triede Pulka stačia 3 dobré psy, nenáročná investícia sú bežky, pulka s pevnou vidlicou, postroj a vosk.

Preteky sa podľa počtu psov v záprahu a podľa plemien delia do nasledovných kategórií ( dĺžka trate platí pre šprint):


trieda pulka - 1 až 3 psy, 10 kg záťaž pre psa, 7 kg pre suku, delí sa na pulka muži a pulka ženy, 12 km
trieda skijoring - 1 pes, delí sa na mužov a ženy, 12 km
trieda D - 2 psy, D1 - sibírsky husky (SH), D2 - aljašský malamut (AM), samojed(SA) a grónsky pes (GP)
trieda C - 4 psy, C - alaskán, C1 - SH, C2 - AM, SA, GP, 8 km
trieda B - 6 psov, B - alaskán, B1 - SH, B2 - AM, SA, GP, 12 km
trieda A - 8 psov, A - alaskán, A1 - SH, 18 km
trieda 0 - 9 a viac psov, 22 km


Dôležitý pri tomto športe je mašér (psovod). Tento člověk by mal dokázať skĺbiť lásku ku psom a k športu. Kvalitu mašéra môžeme hodnotiť podľa jeho výsledkov. Primárne je ním hlavne spôsob, akým sa tento človek stará o psov a miera do akej ho psy rešpektujú. Práve preto, by si mal záprah zaobstarať iba človek, ktorý by mu bol schopný venovat dostatok času, financíi, fyzických a psychických síl. Ak sa chce človek venovat tomuto športu, mal by mu prispôsobiť celý svoj život, z čoho vyplýva mnoho radostí, ale aj starostí a úsilia.













Psy, ktoré sú vhodné na záprahy sú čistokrvný Aliašký malamut, Samojed, Sibírsky husky, Grónsky pes, Aliašský husky, Európsky saňový pes. V podstate nie je dôležité, aké plemeno preteká, dôležitá je chuť pracovať v záprahu.


Druhy :
pulka a skijöring - jazdec na bežkách je ťahaný psom
bikering – pes a cyklista
canicross – bežec so psom
weight pulling – ťahanie záťaže
jogging- klus so psom

U nás na Slovensku  sa stali psie záprahy tiež veľmi obľúbeným a lákavým športom. Aj keď na Slovensku je spoločensky a mediálne tento šport v ústraní, má tu už dlhú tradíciu a veľmi dobré podmienky a taktiež sa Slovensko stalo pravidelným dejiskom viacerých medzinárodných pretekov.


V zimnom období sa zvyknú konať preteky každý týždeň v inej lokalite, z iniciatívy kynologických centier (tzv. musher klubov) v spolupráci s obcami, kde už majú často "vychodené" trate. Mnohé akcie sa konajú v PARK SNOW Donovaly. Pre vynikajúce podmienky sa stal známy a obľúbený aj u zahraničných účastníkov, ktorí ho volajú aj "Aljaška pod Tatrami". Preteky psích záprahov európskeho formátu si môžete vychutnať aj na OraveVeľkej Fatre, ale aj na východe Slovenska v Ľubovnianskych kúpeľoch, kde sa tento rok konali aj Medzinárodné Majstrovstvá Slovenska.



Ak by ste mali záujem si vyskúšať psí záprah tak neváhajte, je to možné realizovať kdekoľvek, kde sa nachádza aspoň minimálne množstvo snehu a dostatočne veľký priestor. Vyskúšanie si takejto zábavy Vás vyjde pri celodennom výlete na cca 150 eur pre skupinu.

Zdroj: psickari.sk, sk.wikipedia.org, husky.estranky.sk, slovakia.travel
Foto: blog.ratestogo.com, dogcentral.info, minnesota.publicradio.org
Video: youtube.com

Galéria