Czech Downtown Tour sa presunula do Ústí nad Labem


Bang.sk

V poradí druhý pretek série Czech Downtown Tour zavítal do mesta Ústí nad Labem. Šiesty ročník Úl-letu začal vo veľkom štýle. Akciu zahájil organizátor už tradične nočným dual slalomom, čo si nenechali ujsť jazdci ako Ivan Kunaev z Ruska, víťaz minuloročnej downtownovej série Alexandr Sidor, Jakub Říha a Hynek Strouha – známy v Česku ako Růžovák.
FOTO1
 
FOTO2
 
V napínavom súboji vyhral Ivan Kunaev pred Jakubom Říhom o necelú dĺžku bicykla. Pozrite si jeho jazdu!

V sobotu sa konali hlavné preteky v mestskom zjazde. Až 103 pretekárov súťažilo v dvoch kategóriách: ženy a open. Ženy mali na štarte tri pretekárky – už stálice Simona Jirková, Zuzana Bieliková a tento rok si premiéru odjazdila Iva Coelho. Kategóriu open jazdili všetci od najmenších, cez hardtailistov, hobby jazdcov, juniorov po eliťákov. Pozvánku potvrdil aj Martin Lebl, známy zo Slovenského pohára v downhille.

Trať začínala na rovnakom mieste ako minulé roky. Bolo zmenených pár detailov, tohto roku však organizátori prekopali strednú časť. Na začiatku hneď po štarte čakal na jazdcov obrovský drop. Tento rok bol dopad posunutý o nejakú tú dĺžku. Jazdci si však naň rýchlo zvykli.
 
FOTO3
 
FOTO4
 
Nasledoval obrovský skok mastodont, ktorý bol na rozdiel od minulých rokov náročnejší. Niektorí jazdci si radšej prechod stredom rozmysleli a zvolili bočné nájazdy. V rýchlosti jazdci vleteli na asfaltovú zákrutu, kde sa však trochu šmýkalo a tak o držky nebola núdza.
 
FOTO5
 
FOTO6
Nová pasáž začínala skokom do transferu, kde jazdci museli zvoliť stopu opatrne. Nasledovala šľapacia pasáž a krátko na to jazdci už pokračovali po schodoch až do cieľovej rovinky, pred ktorou odvážnejší jazdci skákali z jedných schodov až na ďalšie.
 
FOTO7
 
FOTO8
 
Zápis pretekárov prebiehal pomalšie, ako niektorí jazdci čakali. Každopádne účasť cez 100 pretekárov dala organizátorom zabrať a je teda pochopiteľné, že nie je možné tento úctihodný počet vybaviť za pár minút.

Všetko nasvedčovalo tomu, že sa preteky vydaria. Slnko v sobotu svietilo a medzi prestávkami mali koncerty lokálne kapely. Fanúšikovia povzbudzovali jazdcov, pri najlepších im padala sánka.

Na tréning nastúpili jazdci s chuťou. Na nacvičenie úsekov mali približne dve až tri hodiny, niektorí sa oneskorili a dali si len pár tréningových jázd. Preteky sa šli na dve kvalifikačné jazdy, z ktorých najlepších 25 jazdcov postúpilo na základe lepšieho času z dvoch jázd. Vo finále mal každý postupujúci jednu ostrú jazdu.
 
FOTO9
 
Favoritka Simona Jirková v ženskej kategórii v kvalifikácii nepríjemne na mastodontovi prepadla cez riadidlá a predčasne sa pre ňu preteky skončili. Do finále tak šli dve pretekárky. Zuzana Bieliková bola v kvalifikácii o štyri sekundy rýchlejšia, no vo finále urobila chybu na asfaltovej zákrute a umožnila tak Ive Coelho zvíťaziť na jej premiére v Ústí nad Labem. Po tretie miesto prišla zástupkyňa zranenej Simony Jirkovej. Zľava na fotke prvé, druhé a tretie miesto.
 
FOTO10
 
V kategórii open mohol byť spokojný na treťom mieste český obľúbenec Hynek Strouha. Druhé miesto si odjazdil na pevňáku hrotič Slavomír Szmigielski. Po prvé miesto a trofej si prišiel Jakub Říha s časom rovných 34 sekúnd. Napravil si tak chuť po prehratom súboji v duale. Konkurencia bola tesná, prví piati pretekári sa vmestili do jednej sekundy. Martin Lebl skončil po páde 23. a Ivan Kunaev sa umiestnil na 8. mieste. Pravdepodobne mal už v nohách dosť po prvom mieste v dual slalome. Sprava prvé, druhé, tretie a ďalšie miesta.
 
FOTO11
 
Pódiové výsledky:

  1. Jakub Říha (CZE) 0:34.00

  2. Slavomír Szmigielski (CZE) 0:34.19

  3. Hynek Strouha (CZE) 0:34.71

  4. Marek Petelík (CZE) 0:34.83

  5. Šimon Mánek (CZE) 0:34.96


Pozri sa na trať očami jazdca:
 

V celkovom hodnotení série sa začínajú rysovať adepti na boj o prvé miesto. Jednoznačne zatiaľ vedie víťaz prvých dvoch pretekov Czech Downtown Tour – Jakub Říha.

Celkové umiestnenie:

  1. Jakub Říha (CZE) 160 bodov (80 + 80)

  2. Marek Petelík (CZE) 120 bodov (70 + 50)

  3. Hynek Strouha (CZE) 110 bodov (50 + 60)


Sobotňajší program zakončili organizátori v štýle Whip contestu a Bunny hop contestu. Whip contest vyhral Hynek Strouha tesne pred Martinom Leblom, rozhodovať musel až rozstrel. Čekuj whip oboch jazdcov v poradí podľa umiestnenia.
 
FOTO12
 
FOTO13
 
Růžovák Hynek Strouha na Bunny hope zadelil 95 cm a odniesol si ďalšiu trofej. Preteky v Ústí nad Labem každoročne rastú tento rok aj vďaka spolupráci s Hand made crew, s ktorou tak vznikol už druhý ročník českého downtownového poháru. Tohtoročná séria pokračuje pretekmi v Rakovníku 23. júla.

Na záver si pozri edit od Fullface Productions:

Viac o mestských zjazdoch na Urbandownhill.bike a Urban Downhill Worldwide.

Foto: Michal Štepánek, Juliana Zash

Autor: Maroš Lučivjanský

Galéria