Fotoreport z 1.kola SPDH v Mraznici


Bang.sk

1. kolo SPDH Mraznica 2015 by Bang.sk (72)

Už tradične, tretí rok po sebe odštartoval seriál Slovenského pohára v Downhille na východe v obci Hnilčík. Prvý májový víkend SKI centrum Mraznica pod organizačnou taktovkou Tomáša Vrbovského s tímom 1 Energy hostila vyše 200 bikerov z rôznych kútov Slovenska, ale aj Čiech a Maďarska. Či v zime jazdci leňošili, alebo zamakávali a mali tvrdú zimnú prípravu sa odzrkadlilo na ich výsledkoch. Niektorí nenechali nič na náhodu a do Mraznice si prišli pojazdiť už víkend pred pretekom. Počasie nás cez pretek znova nesklamalo. Po minuloročných mrazoch a niekoľkých odfúknutých stanoch si tentoraz pre nás prichystalo poriadnu, skoro celodennú spŕšku. Obednú prestávku mnohí jazdci prežili v hokejovom duchu a po napínavom súboji a víťazstve Slovenska pokračovali v tréningu na blate, ale už bez dažďa. V nedeľu sa na nás konečne usmialo aj slniečko, trať preschla a hneď to bolo o niečom inom. Akcia a slnečné nedeľné počasie prilákalo do Mraznice aj mnohých divákov a fanúšikov, ktorí boli rozlezení po trati a niektorých povzbudzovacie kreácie sme mohli počuť až v priestoroch depa.


Dvoch jazdcov na začiatku sezóny neobišlo zranenie. Martin Knapec, jeden z najúspešnejších jazdcov v kategórii Elite v nedeľnom tréningu nepríjemne spadol. Má prasknuté zápästie, no do Lučivnej sa dá dokopy a určite tam nebude chýbať.




Martin Knapec, CTM Racing Team:
„Máme za sebou 1.kolo Slovenského pohára. Myslím si, že trať bola na začiatok veľmi technická, zábavná, rýchla. Každý ukázal, čo cez zimu natrénoval, mne sa to nepodarilo, ale myslím si, že na ďalších kolách sa už vidíme v plnom plyne. Tento závod bol pre všetkých jazdcov nakopnutím pre celú sezónu“.



1. kolo SPDH Mraznica 2015 by Bang.sk (43)

V kategórii ELITE sme mohli vidieť napínavé súboje. Jazdcov od seba delili stotinky. Vo finálovom kole s najrýchlejším časom 02:04.36 do cieľa dorazil Attilla Liszi, 43 stotín za ním skončil Rasťo Baránek a na treťom mieste sa umiestnil Dodo Ondič s časom 02:05.55, ktorý v kategórii ELITE na Slovenskom pohári absolvoval svoje prvé preteky.




Dodo Ondič, Bang DH Team:


„V sobotu ráno bolo počasie v Mraznici hrozné...hmla, pršalo, trať bola mokrá a plná blata. Predpoveď hlásila, že poobede sa má počasie umúdriť a presne nato som čakal. Prešiel som si trať pešo, povyberal tie najrýchlejšie stopy a začal trénovať. Trať bola krátka a rýchla, no preverila každého jazdca. Mne sa jazdilo super. V nedeľňajšej semifinálke mi síce jazda nevyšla podľa predstáv, skončil som na 7. mieste, ale vedel som, že finálku si budem môcť zlepšiť. Bol som dosť nervózny a nešiel som do toho suverénne, z toho dôvodu som prvú polovicu trate nešiel tak ako som chcel, ale v druhej časti som sa už ukľudnil a šiel čo to dalo. Nakoniec som skončil na 3. mieste. Milo ma to prekvapilo, vôbec som to nečakal. Už teraz sa teším na na ďalšie preteky a som rád, že tento rok budem môcť pretekať s tými najrýchlejšími“.



IMG_1130

Z kategórie Žien sa preteku zúčastnili štyri jazdkyne. Simona Porubanová, ktorú som zaregistrovala na pretekoch Slovenského pohára po prvýkrát, bezkonkurenčne skončila na prvom mieste. Na druhom mieste sa umiestnila Jana Krajčovičová a tretie miesto sa ušlo Kristíne Štyriakovej.




Jana Krajčovičová, MAD STYLE Racing Team:
„1.kolo SPDH som prežila bez ujmy a domov som sa vrátila s peknými spomienkami. Po sobotňajšom daždi, bola trať v nedeľu na jednotku, pekne preschla a voziť sa na nej bola pre mňa veľká radosť. Môj výsledok bol taký aký bol, nič viac som ani nečakala, takže si nemám čo vyčítať. Jazdenie som si užívala, tak ako aj celý víkend so super ľuďmi. Jediné, čo ma v tento víkend zamrzelo, bola situácia nášho jazdca, ktorý nebol pustený na štart z dôvodu, že nemal chrániče lakťov. Som si vedomá toho, že je to v pravidlách jasne napísané, no napriek tomu si myslím, že takéto detaily by mali byť zistené v čas a jazdec by mal byť na ne upozornený už na prvej tréningovej jazde, aby sa predchádzalo nevedomosti a situáciám, že niekto cestuje 300 km za pretekom, ktorý si napokon ani neodjazdí. No napriek tomu hodnotím tento víkend za úžasne strávený v skvelom kolektíve“.



1.kolo SPDH Mraznica 2015 by Bang (72)

V kategórii Hardtail stupienky víťazov obsadili HT stálice. Na prvom mieste sa umiestnil Miroslav Plica s časom 02:23.23. Ako druhý do cieľa dorazil Pavol Magda s časom 02:25.17 a na treťom mieste skončil Ľubomír Grega s časom 02:26.02.


IMG_1015

Miroslav Plica, CHALUPKA TREND CYCLES Team:


„Mraznica znova neprekvapila...počasie sa opakovalo, tak ako minulý rok, takže som bol na to pripravený. Trať bola celkom náročná na kondičku, už po 10tich jazdách mi sily odchádzali, tak som sa musel trošku šetriť. Súťažný deň mi semifinálka nevyšla, spadol som v spodnom lese, keď mi nevyplo SPD. Nerobil som si z toho nič, veď finále je dôležitejšie. Vo finálke som šiel na istotu, tak aby som nespadol ani moc neriskoval. Až na pár chýb v spodných lesoch sa mi finálka vydarila, ale mám ešte na čom pracovať, aby to bolo top“.



V kategórii Juniorov prekvapil Denis Kohút, ktorý sa umiestnil na prvom mieste s 3 sekundovým rozdielom pred Oskarom Masarykom. Tretiu priečku obsadil Petr Folvarčný.




Denis Kohút, Lapierre-CMS Team:
„Jazdilo sa mi super, túto trať mám rád. Urobil som pár chýb, ale nakoniec mi to vyšlo na prvé miesto, tak som šťastný“.



IMG_1071

V najpočetnejšej kategórii Hobby, v ktorej bolo zaregistrovaných 64 jazdcov sa hlavne kvôli zle naštudovaným pravidlám SCZ pretek nakoniec podarilo odjazdiť len 50tim. Najlepší čas 02:10.65 nakoniec zadelil Oliver Drábik. Druhý skončil Marek Bahno a tretí Pavel Beťko.

IMG_1062

V najmladšej kategórii Žiakov nakoniec odjazdilo pretek sedem jazdcov. Prvú priečku si suverénne vybojoval Oliver Gombala s časom 2:33.38. Ako druhý do cieľa dorazil Samo Nikolíni s 8 sekundovým rozdielom a tretie miesto obsadil Peter Slivinský s časom 02:48.69.

IMG_0963

Celú akciu mal pod palcom Tomáš Vrbovský s kolektívom 1 Energy a Ski centrum Mraznica. Napriek malým nedostatkom, ktoré sa pri organizácii takýchto akcií stále nájdu, si myslím, že detajly na ktorých organizátori zapracovali, zvýšili úroveň preteku. Napriek tomu, že ich možno mnohí ani nezaregistrovali a patrične neocenili. Verím, že tento štandard sa zachová aj pri zvyšných kolách Slovenského pohára.




Tomáš Vrbovský, organizátor:
„Boli sme celkom spokojní s účasťou. Účasť nad 200 ľudí je pre organizátorov vždy príjemná. Ako každý rok nás sklamalo počasie v Mraznici, sobota bola upršaná. Čomu som rád, nedošlo k nejakým vážnejším zraneniam. Mali sme len dve ľahšie zranenia, takže z tohto pohľadu môžem hodnotiť preteky za úspešné. Tak isto všetko prebehlo v zmysle pravidiel. Tešíme sa do budúcna na ďalšie akcie, ktoré budeme robiť, či už tu v Mraznici, alebo kdekoľvek inde na Slovensku“.



1. kolo SPDH Mraznica 2015 by Bang.sk (83)
Ďalšie kolo SPDH sa kvôli nepriaznivým podmienkam na trati vo Vrátnej bude konať v Malej Lučivnej.

Celkové výsledky nájdeš na stránke sportsofttiming.sk
Viac foto nájdeš na FB stránke SPDH 2015 alebo na našej FB stránke Bang.sk

VIDEO čoskoro !

Autor, foto: Veronika Takácsová
Foto vyhodnotenie: Marek Marcinaško

Galéria