HangBoarding


Bang.sk

Účasť na horských strediskách za posledných niekoľko rokov klesá a trh zimných športov prosí o niečo nové. Milovníci adrenalínového zimného športu majú šťastie. Známy lyžiar Don Arney vymyslel nový druh zimného športu. Táto myšlienka spája lásku k horám, radosť z činnosti a túžby lietať. Hangboarding vďačí za svoj zrod niekoľkým ľuďom, ktorí majú tieto vášne a odhodlali sa zrealizovať tento adrenalínový šport.

Vývoj hangboardu začal v roku 2001. Prvou snahou bolo vytvoriť model pomocou kúsku dreva, niekoľkými skrutkami a vešiaka. O tri mesiace po vylepšovaní modelu našli prvého odvážlivca Everesta MacDonalda kanadského snowboardistu a majstra v jazde na horskom bicykli, ktorý prvýkrát otestoval hangboarding. Každá súprava mala zo začiatku tisíce problémov, ale stále niečo čo fungovalo a to posúvalo vývoj ďalej. Pri skúšaní modelov samozrejme dochádzalo k rôznym nehodám a preto bolo potrebné prijímať do svojho tímu viacej ľudí, ktorí sa tiež podieľali na rozvoji tohto športu ako napr. kanadský dizajnér Peter Brook a americký dizajnér Charles Buchwald.



Hangboarding je pre športovca ako závesné lietanie na snehu. „Pilot“ je zavesený na lanku uchytenom na držiaku v tvare T, ktorý je priskrutkovaný na štandardný snowboard, rukami drží riadidlá vpredu a nohy ma pripútané vo svorkách ku kormidlu vzadu. Zaujímavosťou je, že nie ste vertikálne, ale horizontálne a ovládanie spočíva v presúvaní vlastnej váhy a riadení dvojitého kormidla a bŕzd. Ak zatlačíte jedno kormidlo tak sa otočíte a ak zatlačíte obe kormidlá zastavíte. Jazdci hangboardu využívajú lyžiarske vleky a schádzajú hory tak ako lyžiari a snowboardisti.



Hanboard je vyrobený z leteckého hliníka, váži menej ako 11kg (bez snowboardu) je 160 cm dlhý, 32cm vysoký (v zloženom stave) a 47cm široký. Stačí ak si našetríte cca 1495,00 amerických dolárov naberiete dostatok odvahy a môžete ísť nato.



Zdroje : hangboard.ca, inventorspot.com, wikipedia.org
Foto: france-rider.com, farm1.static.flickr.com, zima.net.hr
Video: youtube.com