Interview: Na pár slov s Vicemajstrom v Hardtailoch


Bang.sk

pavol kičin profilovka (3)Bikeová sezóna je už na konci. Ako každý rok, aj tento si ju všetci z bikerov naplno užívali. Organizovali sa pre nich či už tradičné, každoročné akcie alebo novinky, ktorých sa s radosťou zúčastňovali. Do rady bikerov pribudlo aj pár nových tvári a teamov. Medzi tímové novinky patríme aj my. V tejto sezóne na slovenských tratiach figuroval náš nový BANG Downhill Team. Jedným z úspešných členov nášho tímu je aj Pavol Kičin s ktorým Vám prinášame rozhovor.


Krátke BIO:
Vek: 23
Bike: Ghost 4xteam
Obľúbená trať: Jasná, Donovaly, Malá Lučivná
Poznávacie znamenie: Stále USMIATY
Najväčší úspech: Vicemajster SR v kategórii HT

  • Ahoj Pali. Ďakujeme, že si prijal naše pozvanie na rozhovor. Tvoje meno je medzi bikermi už známe. Každý z nich tiež vie, že nešetríš skromnosťou :P. Napriek tomu, by si sa nám mohol v skratke predstaviť.


Ahoj, ďakujem za pozvanie. Som šikovný, milý, krásny a zamilovaný chalan z východu :P Mám 23 rokov. Študujem na Vysokej škole a popri nej sa venujem svojmu milovanému koníčku.




  • Aj napriek tomu, že jazdíš za náš tím, nevieme veľa o tvojich začiatkoch. Zaspomínaj si čo, alebo kto ťa viedol k tomu, aby si začal jazdiť ?


Moje začiatky sú ovplyvnené otcom. Za jeho mladých čias sa venoval motocrossu, čo ma stále fascinovalo. V tej dobe sme si žiaľ nemohli dovoliť kúpiť motorku, tak som si ako náhradu kúpil prvý zjazdový bicykel. V tom období išlo o veľký ošiaľ. Aj ja som mu podľahol. Od mala som miloval adrenalín a rôzne vylomeniny. Kúpa biku mi otvorila nové možnosti, s chalanmi sme trávili čas stavaním trate, pomaly sa zdokonaľovali. Prvá správa o zjazdových pretekoch ku mne dorazila z neďalekých Krompách. Samozrejme ma to upútalo a chcel som to vyskúšať. Takto sa pomaly začala rozvíjať moja zjazdová „kariéra“.


Pavol Kičin Plejsy




  • Kedy si dostal svoj prvý zjazdový bicykel ? Pamätáš si svoju prvú jazdu ?


Svoj prvý zjazdový bicykel som dostal v mojich 15 rokoch. Prvú jazdu si pamätám, ako keby to bolo dnes. Neďaleko od Vlach na motocrossovej trati Turlíky. Bolo to asi po 5 dňoch od kúpy biku, keďže som na ňom stále niečo montoval. Bola to sranda. Ak by som to mal porovnávať s dnešným jazdením, je to dosť nemožné. Myslím si, že som teraz už na inej úrovni, nie ? :P




  •  Vieme, že si na scéne už dlhšiu dobu. Ako dlho už pretekáš ?


Všetko to začalo v roku 2007  v Polomke. Čo je už pekných 7 rokov.




  • Počas tvojej cyklistickej kariéry si mal viacero nepríjemných pádov. Ako tvoju, trošku nebezpečnú záľubu vnímajú blízki a rodina? Nesnažia sa ti to zatrhnúť?


Ako každý adrenalínový šport, ani v tomto sa nevyhnete žiadnym pádom. Najkritickejšie obdobie je hlavne v začiatkoch. Jazdec má trému, obavy a robí na trati kopec začiatočníckych chýb, ktoré veľakrát končia nepríjemnými pádmi. Po určitom čase však príde prevrat, ktorý Vám pomôže v zdokonaľovaní a minimalizovaní chýb. Čo sa týka mojich známych a rodiny, už sa to ustálilo. V začiatkoch určite neboli najšťastnejší, ale nikdy mi v tom nebránili. Stále ma podporovali a aj naďalej podporujú, za čo im veľmi pekne ďakujem. Aj vďaka nim mám krásne úspechy.


pavol kičin úraz - ružomberok
Bang Downhill Team - Pavol Kičin, 1. miesto, Vranov Downtown

  • Je známe, že si zadaný. Máš krásnu kočku. Čo hovorí ona na tvoju záľubu, vieš nájsť súlad medzi dvoma láskami ?


Áno, som šťastne zadaný. A musím ťa opraviť, mám tú najkrajšiu kočku :P. Mojou záľubou nadšená určite nie je. Napriek tomu je bike súčasťou môjho života, a keďže sa milujeme musela sa s tým zmieriť. Som veľmi šťastný, že ju mám. Chodí ma podporovať na každý dôležitý pretek, za čo som jej veľmi vďačný. Súlad medzi nimi si určite viem nájsť, pretože na bicykli sa v noci jazdiť nedá nie ? :D Teraz vážne, sezóna nie je večná a bike netvorí môj celodenný program. Denne na ňom trávim tak 2-3 hod. Takže určite si nemám problém nájsť čas na moje obidve lásky zároveň.


Pavol Kičin s holkou

pavol kicin

pavol kičin s holkou a kamošmi 1

  • Do tejto sezóny si určite prichádzal s očakávaniami. Začal si jazdiť za nový tím. Ako by si zhodnotil svoje pôsobenie v ňom, splnili sa tvoje očakávania ?


Už minulý rok, keď sa ma Paťo spýtal či by som nemal záujem jazdiť za Bang team, bol som neskutočne rád. Vedel som, že ide o partiu skvelých ľudí. Tým, že sú do svojej práce úplne zažratý, som si bol istý, že sa nám budú snažiť vytvoriť čo najlepšie podmienky. Či už na pretekoch alebo mimo nich. Moje očakávania sa splnili na 110% a som veľmi rád, že za Bang team budem jazdiť aj v sezóne 2014. Ešte raz veľké ĎAKUJEM teamu aj sponzorom, ktorí nás v tejto sezóne podporili.


BANG team - finále Ružomberok - bike park Malino Brdo

  • Nechýbajú ti bývalý tímový jazdci, kamoši ? Ako oni vnímajú tvoj prestup ?


Z časti áno. Trávil som s nimi veľa času a odjazdil niekoľko sezón. Aj keď veľké množstvo mojich stálic, už preteky navštevujú len v roli diváka. Myslím si, že je to veľká škoda. Môj prestup však vôbec neovplyvnil naše kamarátstva, napriek tomu spolu trávime dosť času. A ak by som im náhodou chýbal, vedia kde ma nájdu.




  • Môžem zhodnotiť, že táto sezóna bola jedna z tvojich najúspešnejších. Získal si aj titul Vicemajstra Slovenska. Máš na ďalšiu sezónu ešte vyššie ciele ?


Áno, táto sezóna bola pre mňa najúspešnejšia, aj keď plány boli o krôčik vyššie. Získal som titul Vicemajstra Slovenska. Som na seba hrdí. Na slovenskom pohári sa mi darilo veľmi slušne. Zo 6 pretekov som 3x skončil na krásnom 2.mieste a raz na 3. mieste. V nasledujúcej sezóne mám plán stať sa majstrom SR a vyhrať slovenský pohár, čo je asi snom každého zjazdára. Budem sa snažiť naplniť tento plán. Ako to dopadne, uvidíme v roku 2014.




  • Nikdy si nerozmýšľal, že vymeníš HT-čko za Full ?


Túto sezónu som nad tým premýšľal. No nevydarený pretek v Ružomberku, bol pre mňa rozhodujúci. Takže ďalší rok zostávam v HT, zamakám a pokúsim sa získať titul majstra SR a potom začnem rozmýšľať nad Full-om.




  • Koniec sezóny pre teba značí aj začiatok školy. Na akej univerzite študuješ? Nezamestnáva ťa štúdium natoľko, že nemáš čas na sebe makať ?


Študujem na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave na Strojníckej fakulte. Škola je dosť ťažká a počas nej mám dosť málo času na tréning. Nie je to však výhovorka a snažím sa trénovať a venovať sa príprave aj počas školy.


pavol kičin - kalnica

  • Aké máš predstavy o svojej budúcnosti ? Myslíš si, že je toto cesta ktorou sa môžeš živiť, alebo rátaš s tým, že bike bude len tvoja záľuba na celý život ?


Tak na Slovensku sa človek v športovej oblasti môže živiť jedine tak futbalom a hokejom, ničím iným. Takže s tým veľmi nepočítam. Ale chcem byť milionár a je mi jedno čo budem robiť :D. Bikovať budem určite do vtedy, kým sa bude dať.




  • Čomu by si sa chcel venovať v tvojom profesnom živote ?


Chcem byť Generálnym manažérom, to je môj momentálny sen. V minulosti som chcel byť doktorom, no to mi nevyšlo, tak snáď aspoň ten manažér.




  • Ako každý rok, zimné obdobie skončí ani sa nenazdáš a začne nová sezóna. Tešíš sa na bang kolektív a ďalšiu spoluprácu ? Máš nejaké predsavzatia do novej sezóny ?


Veľmi sa teším na kolektív aj na ďalšie spolupráce. Verím, že sa náš team posunie o ďalší krôčik vpred a tým aj úspechy našich jazdcov. A predsavzatia ? Hlavne nech nová sezóna skončí úspešne a bez akýchkoľvek menších aj väčších zranení.


Bang downhill team - dodo ondič, pavol kičin, peter sedlák

Na záver by som chcel poďakovať všetkým tým, ktorí mi verili a podporovali ma. Ďakujem všetkým mojim sponzorom, spoločnosti ABTconsulting s.r.oHamawiss gelEBC Brakes SlovenskoOnealLemur.sk , Soof.sk, Liquid Imageskvelému teamu a trénerovi. A v neposlednom rade úplne najviac mojím rodičom.


Autor: Veronika Takácsová


Foto: Paliho archív


Video: Bang media

Galéria