Liuzziho triumf a ohňová show na Slovakia Ringu


Bang.sk

Preteky Superstars International Series priniesli dva kontrastné momenty pre bývalého jazdca F1 Vitantonia Liuzziho v Mercedese. Tento  32 ročný Talian mal na Slovakia Ringu obrovské šťastie.  Prvú ostrú jazdu jasne vyhral, ale v nasledujúcej sa jeho auto po druhej zákrute vznietilo a Liuzzi bol nútený z auta vyskočiť.mercedes vitantonia superstars series na sk ringu


Každý víkend na Slovakia Ringu je plný pretekárskych áut, krásnych žien a adrenalínu. Inak tomu nebolo ani    8 - 9. Júna 2013. Na náš jediný pretekársky okruh  v Orechovej Potôni zavítal po prvý krát talianský seriál Superstars International Series. Slovensko bolo treťou zastávkou tohto seriálu. Talianska otvorenosť prispela k jedinečnej atmosfére, zaujímavému  a napínavému priebehu preteku. V hviezdnom štartovom poli žiarili naozaj zvučné mená. Najväčšie ovácie zožal jazdec s 80 veľkými cenami F1 na svojom konte, Vitantonio Liuzzi.


SONY DSC

V prvom šprinte dlhom 25 km + 1 kolo nedal svojím súperom žiadnu šancu. Skvelú pripravenosť Mercedesov AMG C63 tímu Romeo Ferraris dokázal aj tímový kolega  Thomas Biagi. Ten zajazdil druhý najlepší čas a po 3 víkendoch (6 pretekov) je na čele tohto šampionátu. Stupne víťazov doplnil Giovanni Berton z BMW tímu Dinamic.


Špecialita tejto talianskej Superstars serie je v tom, že tlačové konferencie sú otvorené pre verejnosť. Na tejto konferencii Vitantonio Liuzzi priznal, že sa mu náš okruh veľmi páči:
„Je to výborný okruh veľmi rýchly a technický. Najviac sa mi páči rýchla umelá šikana pred druhým horizontom. Ja viem, že tam nepatrí a mnohí ju preklínajú, ale mne sa to nebezpečenstvo v nej ukryté veľmi páči. Asi som zvyknutý na vyššie dávky adrenalínu z F1."

Tímový kolega Thomas Biagi vyzdvihol jeho prejazdy šikanou:
„Bolo vidieť, že Tonio tam vôbec neuberá a ide na istotu. Vždy tam na nás získal zopár drahocenných  sekúnd. Ukázalo sa, kto z nás má najväčšie gule.“

SONY DSC

Druhá jazda však pre Liuzziho nedopadla dobre. Z 8. miesta (po výmene pozícii na 1. až 8. mieste) výborne vyštartoval a postúpil na 3. priečku, lenže v polovici dlhej druhej zákruty zrazu vyšľahli spod jeho auta veľké plamene. Liuzzi okamžite zastavil za druhým horizontom a traťovým maršálom pomáhal hasiť svojho miláčika. V okolí šikany za ním zostala dlhá olejová čiara…


Preteky spomalil Safety Car.  Vo výsledkoch sa karta obrátila.  V prvej trojke sa umiestnili jazdci z BMW tímu Dinamic. Nasledoval reštart a zase ďalšia divoká naháňačka..  Najlepšie vyštartoval Giovanni Berton v BMW M3 E92 a vybojoval druhé víťazstvo tejto sezóny. Za ním sa odohrávalo nádherné motoristické divadlo. Na druhom mieste sa objavil Bacci, Ferrara aj Morbidelli, ale napokon všetkých predstihol Thomas Biagi vo vozidle Mercedes AMG C63. Na 3. mieste doviezol svoje Audi RS5 bývalý jazdec F1 Gianni Morbidelli, ktorého v prvej jazde trápili technické problémy. Napokon však dosiahol na druhé pódiové umiestnenie v tomto roku pre tím Audi Sport Italia – aj napriek tomu, že štartoval až z 13. miesta!


SONY DSC

V sprievodných pretekoch GT Sprint International Series sa na stupne víťazov v oboch hodinových jazdách dostali aj Slováci. Prvú vyhral tím MTM Motorsport s Audi R8 LMS GT3 a posádkou Antti Buri/Thomas Schoffler. Druhé miesto si vybojovala stajňa Dino&Co Racing s Ferrari 458 Italia GT3 a dvojicou Patrik Tkáč/Andrej Studenič. Tretie miesto na pódiu obsadili Taliani Roberto Del Castello a Piero Necchi vo vozidle Chevrolet Corvette Z06R. Hodnotenie GTS Cup+ vyhral v oboch jazdách náš Peter Vančo pred Jozefom Jakubíkom (obaja vo Ferrari 458 Challenge).


SONY DSC

Preteky Supestars Series si uplynulý víkend prišlo pozrieť 14.500 divákov.


SONY DSC

Foto: Miro Luciak

Zdroj: touringcartimes.com

Galéria