Na bicykli po diaľnici vyše 160 kilometrovou rýchlosťou


Bang.sk


Britský konštruktér bicyklov Tom Donhou, chce dosiahnuť rýchlosť sto míľ za hodinu výhradne svojou vlastnou silou.
bike

Tento výrobca bicyklov sa na zákazku inšpiroval rýchlostnými rekordmi pozemných vozidiel. Veď prečo by sa niečo podobné nedalo na bicykli ? Tom sa pripravuje prekonať rýchlosť 100 míľ za hodinu (cca 161 km/h) na bicykli. Na dosiahnutie svojho cieľa chce využiť len silu svojich nôh. Na svoj bicykel si vyrobil špeciálny rám a použil bežne dostupné komponenty až na jeden. Na zákazku si dal vyrobiť predné ozubené koleso so stálym prevodom s 104 zubami. Tie doplnil o malé ozubené koleso s 13 zubami.
600_1
Keď bol prototyp bicykla dokončený na rade boli cestné skúšky a na koniec merné valce, podobné dynamometru. Tie umožňujú odmerať maximálnu rýchlosť v laboratóriu. Bez použitia aerodynamického tunela a malého odporu vzduchu dosiahol rýchlosť až 102 míľ za hodinu, čiže 164 km/h.
donhou-landspeed-1
Počas testov na bežnej komunikácii dosiahol Tom Donhou bez väčších problémov rýchlosť iba 60 míľ za hodinu (164 km/h). Samozrejme jazda do kopca alebo proti vetru na takomto špeciálnom bicykli nie je možná.


Problém s aerodynamikou vyriešil Tom veľmi jednoducho. Ako skoro vždy, použil na to auto. Konkrétne svoj Ford Zephyr 6. Ukrytý v aerodynamickom tuneli za jeho autom dosiahol Tom na pristávacej dráhe dlhej 2 míle rýchlosť 80 míľ za hodinu (128,7 km/h). Nastali však ďalšie problémy. Jeho Ford už nebol schopný viac zrýchliť na takej krátkej dráhe.
600_2
Pre ďalší experiment si vyberie výkonnejšie vozidlo Ford Capri Coswort a dúfa, že sa mu podarí priblížiť sa rýchlosti dosiahnutej na testovacích valcoch.


Vo videu si môžete pozrieť ako sa taký bicykel vyrába, ale aj ako sa správa pri takej rýchlosti.

Zdroj: sme.sk

Galéria