Paintball


Bang.sk

Kto by nechcel držať v ruke zbraň a hrať sa na vojaka? Kto by nechcel zažiť byť členom bojovej jednotky aspoň na malú chvíľku? Zachraňovať ľudí, a prenasledovať nepriateľov. Pre všetkých, ktorí po takom niečom túžia je tu paintball. Je to rýchla dynamická hra plná napätia a adrenalínu. Je to úžasný spôsob ako sa zbaviť stresu a nepokoja. Paintball však nemôže hrať hocikto. Je určený iba pre dospelých ľudí, prípadne ho môžu hrať aj deti od 12 rokov, ale iba v prítomnosti rodičov.



Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že to šport nie je, zdanie klame. Je to plnohodnotný šport, ktorý spĺňa všetky podmienky. Začal sa vyvíjať v 80. rokoch v USA. Prvý súboj sa hral v roku 1981 ktorého sa zúčastnilo iba 12 ľudí. Do Európy sa dostal v roku 1985 presne do Anglicka a na našom území sa datuje od roku 1992.
Paintball je skupinový šport, ale môžu ho hrať aj jednotlivci. Celý súboj sa odohráva na ihrisku presne naň určené, no prakticky sa môžeme hrať aj v lese, či v nejakom starom dome alebo na lúke . Jedna partička trvá asi 5 až 20 min a je to dosť namáhavé, pretože človek by mal mať dobrú kondíciu. Pravidlá sú dosť jednoduché, no najdôležitejšie je, aby človek mal dosť ochranných potrieb na sebe, dôležitý je kompas a najmä značkovacia pištoľ.



Celá hra spočíva v tom aby jeden tím trafil druhý a označkoval ho farebnou guľôčkou plnenou potravinárskou farbou, ktorá má rýchlosť 90 m/s. Za jednu hru sa vystrieľa aj niekoľko desiatok guľôčok. Je však dosť pravdepodobné, že vám ostanú pekné modriny. Veľmi dôležití sú rozhodcovia, ktorí sú tam na to, aby všetko prebiehalo podľa pravidiel a bez hádok. Tím by mal byť jednotný, súdržný a každý člen by mal mať dobrý postreh.
Kto si chce vyskúšať niečo nové a poriadne akčné, paintball je to pravé.





Zdroj: sk.wikipedia.or, chataziar.sk
Video: youtube.com

Galéria