Paragliding


Bang.sk

Paraglidovať teda lietať na kĺzavých padákoch sa začalo už v 80. rokoch vo francúzskom mestečku Saint Hillaire, kde sa dodnes každý rok v septembri na túto počesť koná veľkolepý paraglidingový karneval. Je to skvelá akcia, ktorú sa oplatí navštíviť, keď nie ako paraglidista, tak ako divák. Na Slovensko priniesli prvé padáky nadšenci z Álp na začiatku 90. rokov, aby tu na nich mohli lietať. Straník pri Žiline a kopce pri Trenčíne boli prvými terénmi, ktoré sa za týmto účelom využili.



Pri paraglidingu sa používa paraglidingové krídlo (kĺzavý padák), s ktorým sa rozbehneme z kopca a ak sú vhodné poveternostné podmienky a dosiahneme dostatočnú rýchlosť, vzlietneme. Výhodou paraglidingu oproti lietaniu napr. na rogalách (závesných klzákoch) je, že celá výbava váži maximálne 20 kg, takže po pristátí si ju dáme pohodlne do batohu a môžeme znovu vyšliapať na kopec, ísť na autobus alebo stopovať. Rogalá sú dlhé asi 6 metrov a vážia cez 30 kilogramov, nakoľko z veľkej časti ich tvorí oceľová konštrukcia. Nedajú sa zbaliť a zobrať na chrbát, rogalistov musí niekto na kopec vyviesť a keď pristanú, aj pre nich prísť, a náročnejšia je aj údržba. Ale zasa na druhej strane, lietajú rýchlejšie a na dlhšie vzdialenosti. Dnes sa na rogalách lieta hlavne v Alpách, u nás sa tomuto športu venuje len niekoľko jednotlivcov, pretože je to aktivita náročná na manipuláciu, dopravu, jednoducho na réžiu okolo lietania.



Paragliding je úplne závislý od počasia, a preto je nevyhnutné permanentne sledovať meteorologické správy. Nájsť vhodný terén na paragliding nie je tiež také jednoduché – jeho sklon by mal byť väčší ako je kĺzavosť padáka a takisto by mal poskytovať dostatočný priestor na lietanie a pristátie. Vyhovujúce kopce sa však nájdu v každom regióne na Slovensku. Najznámejšie sú však Donovaly, Chopok, Straník pri Žiline a i. Často si paraglidisti chodia zalietať do talianskych, rakúskych alebo slovinských Álp, ktoré predstavujú paraglidingový raj. Lietanie je však nádherné všade, každý let je zaujímavý niečím iným.

Zdroj: novaera.sk
Foto: Tytuniesi production
Video: youtube.com