Prvá zástavka svetovej série Red Bull Cliff Diving 2011


Bang.sk

Prvú zástavku svetovej série Red Bull Cliff Diving v roku 2011 v čilskom Rapa Nui vyhral Kolumbijčan Orlando Duque.

„Pupok sveta“ – práve tým je Veľkonočný ostrov alebo Rapa Nui pre svojich obyvateľov a práve tým bol tento odľahlý ostrov v strede Tichého oceánu aj pre svetovú elitu v skokoch do vody z útesu.

Úvodné preteky svetovej série Red Bull Cliff Diving roku 2011 boli ovplyvnené varovaním pred vlnou tsunami, našťastie však pod ochrannými krídlami Manu Tary – vtáka šťastia – a sledovaný dvojtisícovým dychtivým publikom. S úplne výnimočným výkonom prekonal deväťnásobný svetový šampión Orlando Duque z Kolumbie svojich súperov o viac ako 40 bodov a zvíťazil tak v prvých pretekoch série.



Bolo to presne pred siedmimi mesiacmi, keď Kolumbijčan vyhral posledné podujatie svetovej série roku 2010 a s celkovým umiestnením na druhej priečke oznámil svoj zámer znovu získať titul aj v roku 2011. Vracajúc sa na 27-metrovú scénu po intenzívnej príprave absolvovanej počas zimného obdobia, urobil 36–ročný športovec prvý krok k tomuto predsavzatiu. „ Je to výzva, že raz za čas sa musíte premôcť, nabrať všetky sily a vydať zo seba všetko v jeden deň“. Môžete sa 6 mesiacov vytrvalo pripravovať stále rovnako, ale potom príde niečo ako tsunami a vy sa musíte vrátiť späť k tomu, čo ste robievali doteraz a musíte byť pripravený na ten deň D.
Za svoj výkon vo finálovom kole získal 10 bodové ohodnotenie. “Pri odraze som sa cítil naozaj veľmi dobre a keď som sa vynoril a videl hodnotenie rozhodcov bol som šťastný!“ S bodovým ziskom 43,1 skončil pred Rusom Armtem Silchenkem a Angličanom, víťazom svetovej série v roku 2010, Gary Huntom, u ktorého strata ohybnosti bude zrejme vyžadovať výlet späť do tréningového bazéna na rehabilitáciu.



Zdroj: redbull.cz
Foto: cache.daylife.com
Video: youtube.com