Prvý krát skok z Mont Blancu!


Bang.sk

Máme tu ďalší rekord ! Ruský horolezec a B.A.S.E skokan Valerij Rozov skočil z talianskej strany najvyššieho alpského vrchu Mont Blac s použitím špeciálneho obleku “wingsuit”. Rútil sa voľným pádom rýchlosťou 200 hm/h ! Padák otvoril až po 800 metrovom voľnom páde a pristál na ľadovci Brenva. Nikto predtým sa ešte nikdy neodvážil skočiť z najvyššieho vrchu Álp, ale pre Rozova boli hory a vysoké štíty vždy neodolateľné, fascinujúce a atraktívne. Aj preto sa na tento skok odhodlal.



46-ročný Rozov začal výstup na Mont Blanc už dva dni pred skokom s ďalšími tromi lezcami. Tím vyštartoval v pondelok 4. júla a prvú noc bivakovali vo výške 3850 mnm. v bivaku Eccles. Ďalší deň Rozov vyliezol na Col De Peuterey (3934 mnm.) a pokračoval do cieľovej destinácie na Grand Pilier d´Angle, odkiaľ zostúpil do miesta zoskoku do výšky 3900 metrov. Ráno o 6:45 nebolo ideálne počasie na plánovaný skok, preto sa Rozov rozhodol zmeniť miesto doskoku, keď pôvodne chcel doskočiť do údolia pri dedine Courmayeur.



Doteraz nikoho ani len nenapadlo vyskúšať skok z Mont Blancu. Až Rozov sa podujal na túto výzvu. Pričom tento skok je len jeden z jeho rekordov. Iba pár mesiacov pred skokom z Mont Blancu sa zúčastnil projektu Red Bull Antartica, kde skočil z najvyššieho vrchu Antarktídy Mount Ulvetanna (2931 mnm.) v extrémnom mraze až -30 stupňov Celzia. Už teraz sa môžme tešiť, aký extrém si na nás pripraví nabudúce.



Zdroj: lezec.cz
Foto: redbull.com
Video: redbull.com