Rafting


Bang.sk

Rafting je to adrenalínový vodný šport pri ktorom sa splavuje divoká rieka na gumených nafukovacích člnoch. Súťažiť medzi sebou môže dvoj- až šesť- členná posádka buď v zjazde, šprinte, slalome alebo Head 2 Head. Vďaka raftingu sa divoká voda stáva dostupnejšou aj pre širokú verejnosť. Umožňuje prudký rozvoj športového, komerčného a expedičného splavovania na divokých riekach.

História raftingu
Ako prví sa na rafting odhodlali americký vojaci počas druhej svetovej vojny, ktorí si počas operácii v Alpách „uľahčovali“ zostup do dolín splavením rieky na gumenom člne. Po návrate domov začali rieky splavovať len tak zo zábavy, až sa z toho vyvinul plnohodnotný šport. Prvé majstrovstvá sveta sa však uskutočnili až v roku 1989, a majstrovstvá Európy v 1996. Je to teda veľmi mladý šport, ktorý sa z roka na rok teší čoraz väčšej podpore. Zaradenie medzi olympijské športy by značne prospelo budúcnosti tohto športu. Doteraz však zaradení nie je, čo značne brzdí jeho rozvoj. Je to veľká škoda aj pre Slovensko, pretože slovenský Rafting patrí k svetovej špičke, čo dokazujú mnohé víťazstvá na medzinárodných pretekoch v mužských, ale aj v ženských kategóriách.



Povinnú výbavu raftera tvorí prilba a záchranná vesta. Vesta váži približne 1 kilogram, jej hlavnou úlohou je udržať raftera nad vodou ako aj čo najskôr ho dostať na hladinu po stiahnutí vírom. Má niekoľko upínacích zariadení, z ktorých najhlavnejším je rýchloodopínací bezpečnostný pás. Ten môže v krajnom prípade zachrániť dotyčnému život, a to tým, že po jeho otvorení si môže vyzliecť vestu a dostať sa na hladinu pomocou vlastných síl.



Na Slovenskom trhu vznikla najväčšia vodácka CK a ako prvá na Slovensku má od roku 2008 profesionálnych školených inštruktorov IRF, ako sú GUID - sprievodca a TRIP LIDER - vedúci skupiny. Takže ak budete mať chuť máte možnosť sa zúčastniť akcií, ktoré sa organizujú napr. na najlepšom umelom kanáli v AVŠ Čunovo v Bratislave alebo na horských vodách napr. Tatranskej Belej.

Zdroj: lexikon.sk, raftovanie.sk, vkiuventa.szm, wikipedia.org
Video: youtube.com
Foto: penzionpohodack.cz, toprafting.cz