Red Bull Joyride 2016


Bang.sk

Výrobca energetického nápoja Red Bull je známy svojim angažovaním sa na poli extrémnych športov. Medzi najznámejšie z nich patria okrem iného aj dve bicyklové freeride udalosti Red Bull Joyride a Red Bull Rampage, odohrávajúce sa v Kanade a USA. V tomto článku bližšie nazrieme na prvú z nich.


anthony-messere-at-red-bull-joyride-slopestyle-contest-in-2015

 

Red Bull Joyride 2016 – Semenuk mal smolu
Red Bull Joyride predchádza Rampage v kalendári zhruba o dva mesiace a medzi fanúšikmi tohto športu sa zaslúžene teší veľkej obľube. Jedná sa o preteky situované na brehu zalesnenej hory Whistler obsahujúce 14 veľkých umelovytvorených skokov a prekážok. Na týchto sa potom svetová elita predháňa v predvádzaní šialených gravitáciu-pokorujúcich skokov a trikov.
 

Hlavná otázka pred začiatkom ročníka 2016 v auguste bola, či sa domácemu favoritovi Brandonovi Semenukovi podarí obhájiť minuloročné víťazstvo. Ako je už teraz známe, bohužiaľ nepodarilo. V snahe o ukoristenie prvenstva sa mu do cesty postavilo ukĺznutie na drevenej rampe hneď na začiatku dráhy a to sa azda podpísalo aj na znížení morálky pri druhom pokuse. Semenuk je v tomto športe niečo ako Peter Sagan v cestnej cyklistike. Aj keď sa na jeho výsledky nepodávajú stávky ako pri Saganovi, napätie na strane divákov nie je pri jeho jazde o nič menšie.


Zaujímavosťou tohoto ročníka bol pomerne vysoký počet pádov a prasknutých plášťov. Prvých pár jazdcov na trati pre jeden z týchto problémov ani nedorazilo do cieľa a fanúšikovia sa museli pre kompletný dojazd niečo načakať. Medzi nešťastlivcov patril spomínaný Semenuk, Logan Peat či aj najstarší súťažiaci Ryan Niquist.
 


Prvé miesto - Brett Rheeder
Jediným z mála jazdcov, ktorý predviedol dokonalú jazdu hneď v prvom kole bol 23-ročný Kanaďan Brett Rheeder. Po prekročení cieľovej pásky si vyslúžil skóre úctyhodných 93 bodov a svojim spôsobom sa zapísal do histórie udalosti. Vo veľkej miere sa o to postaralo aj zakomponovanie komplexného triku s názvom „backflip barspin opposite tailwhip.“


Druhé miesto – Thomas Genon
Na umiestnenie v najlepšej dvojke jazdci tento rok potrebovali viacej ako 90 bodov. Belgičan Thomas Genon príliš nezaostal a so skóre 91.20 sa nalepil prvému Rheederovi tesne na päty. Jeho jazda obsahovala kopec 360-stupňových trikov a pôsobila veľmi hladko a plynule.


Tretie miesto – Max Fredriksson
Kde si skúsenejší jazdci vylámali zuby, tam sa darilo mladému debutantovi zo Švédska s menom Max Fredriksson. Jazdec si hneď na svojej prvej účasti vybojoval výborné skóre 89.2 a uzavrel najlepšiu trojicu.


red-bull-joyride-2016
 

Semenukovi sa tento rok síce príliš nezadarilo na udalosti Joyride, no o to viac si môže vychutnať víťazstvo na extrémnejšej Rampage. So sezónou na konci teraz divákom neostáva nič iné iba pomaly čakať na začiatok tej nasledujúcej. Niet pochýb, že Semenuk a ani ostatní medailisti budú cez zimu tvrdo trénovať a pripravený sa na Joyride znovu predviesť v roku 2017.