Reportáž: Otváračka na Jahodnej


Bang.sk

IMG_1105 V sobotu, 1. júna, sme sa vybrali otestovať trate novootvoreného košického bikeparku na Jahodnej. Na jeho výstavbe sa podieľalo občianske združenie Enjoy the ride spolu s neziskovou organizáciou KRUK (Košice región umenia a kultúry). Park sa nachádza neďaleko Košíc v rekreačno – športovom stredisku.


Na víkend síce predpovedali upršané počasie, no aj napriek tomu sa nás tam zišlo viac ako 40 kusov lokálnych, ale aj cezpoľných bikerov. Účasť to bola celkom slušná, aj keď ju výrazne ovplynil bikefest, ktorý v ten víkend prebiehal.


Bikepark Jahodná ponúka možnosť zajazdiť si rovno na troch tratiach s rôznou náročnosťou. Základnú family trať zídu aj amatéri, no na svoje si prišli aj chlapci na kolobežkách. Druhá je mierne náročná freeride trať s množstvom drevených prekážok. Našich však freeride-ka už po pár skúšobných jazdách omrzela a postupne sa takmer celé osadenstvo presunulo na najnáročnejšiu downhillku, kde ich čakali drevené lavice, klopenky, skoky, dropy aj rockgarden, no proste klasika.


Úspech mal hlavne veľký skok v prvej tretine trate na ktorom sa skúsenejší síce vybláznili, ale nováčikovia mali pred ním ešte rešpekt. Svah na Jahodnej je pomerne strmý a aj napriek tomu, že sa všetky náročné úseky dajú v pohode obísť, trať nepatrí k tým ľahkým.



IMG_1178

Poobede sa spustil lejak, ktorý nás všetkých zahnal pod strechu do čajovne. Kofola, hot-dogy a horalky, pauza jak má byť. Keď však vypli kotvu, zdalo sa, že to balíme. S tým sa ale nevedelo zmieriť zopár nadšencov, ktorí vybehli na svah aj v daždi.


Tie väčšie baby si pomohli improvizovanými pršiplášťami z igelitových vriec a jazdilo sa ďalej. Skrátka, keď musíš, tak musíš.


Okrem dažďa sa vyskytol už iba jeden malý problém. Na pár minút došla v celom stredisku šťava. Pán vlekár si prišiel zasrandovať so slovami, že chlapci kotvu úplne vyžmýkali. Vôbec sa však nemýlil, jazdilo sa celý deň ako o dušu aj napriek chladnému počasiu a dávkam dažda a blata.


Event to bol vydarený a vzhľadom k tomu, že sa trať jazdila prvý krát, sa nám nikto nevysekal. Naskytlo sa síce pár funky fresh pádov, ale domov prišli všetci živí, zdraví a celí. A zablatení. Zo zákulisných info vieme, že ak sa bude Jahodná tešiť veľkej priazni, je dosť možné, že park bude počas letných prázdnin otvorený aj každý deň. Takže nabudúce smer Jahodná, všetci povinne!


Autor: Tina Sopková
Foto: Tina Sopková

Galéria