Sezóna českých mestských zjazdov otvorená v Jáchymove


Bang.sk

Druhý ročník mestských zjazdov v Česku pod názvom Czech Downtown Tour odštartoval začiatkom apríla v novej lokalite v Jáchymove. Partia organizátorov KV  Downtownu, preteku v Karlových Varoch, sa rozhodla rozšíriť sériu o ďalší pretek. Organizátori si vybrali kúpeľný Jáchymov kvôli vhodným podmienkam na preteky v mestských zjazdoch, hlavne strmým pasážam, ktoré sa tiahli medzi domami smerujúc až na hlavné námestie. Preteky osviežilo skvelé počasie a vysoká účasť jazdcov. Jazdci sa mohli tešiť na nový formát mestských pretekov - hromadný kamikadze štart v nedeľu. Nedeľňajšie preteky boli čerešničkou na torte a nepočítali sa do celkového hodnotenia českej série.


bike foto 9


Motto pretekov bolo výstižné: "Mám na to koule". Na preteky sa prihlásilo 93 jazdcov. Trať organizátori postavili na jednom z najprudších kopcoch v okolí mestečka. Organizátori postavili trať tak, aby preverili fyzickú kondičku jazdcov, keď zakomponovali dlhé rovinky v kombinácii so skokmi vo vysokých rýchlostiach.


bike foto 11


Trať bola doposiaľ najstaršia zo zastávok Czech Downtown Tour. Traťový manažér sa nebál využiť svah a vytvoril motokrosovú pasáž, ktorá preverila techniku pretekárov.


bike foto 8


Tréning sa začal o dvanástej. Jazdci skúšali novú trať. Chvíľu trvalo, kým sa cítili na trati ako doma, no v krátkom čase nakladali a prechádzali cez náročné pasáže bez problémov. Niekoľko zmien a opráv bolo potrebných počas tréningových jázd. Organizátori na žiadosť jazdcov zmenili jednu dvojku a nahradili ju inou prekážkou.


bike foto 7


bike foto 6


Pri kvalifikácii vznikol problém, keď objednaná časomiera neprišla v potrebnom čase. Organizátori sa vynašli a dočasne používali stopky, no po stretnutí s jazdcami sa kvalifikácia predsa len zopakovala. Následne prvých tridsať jazdcov postúpilo do finále a odjazdilo regulérne preteky. Organizátori sa ospravedlnili za problémy s časomierou hneď po pretekoch a udelili jeden bod do českého poháru. Odozva od jazdcov bola pozitívna a aj napriek tomu si užívali preteky a celý víkend.


foto bike

foto bike 4

foto bike 2
Celý víkend sa niesol v príjemnej atmosfére doprevádzanej slnečným počasím a hlasným povzbudzovaním divákov. Po prvé miesto si prišiel Jakub Říha s časom 1:17.3, nasledovaný Marekom Petelíkom s odstupom siedmich desatín sekundy. Tretie pódiové umiestnenie získal Marek Mitvalský. Minuloročný víťaz Czech Downtown Tour Alexandr Sidor skončil na siedmom mieste.


Pódiové výsledky:
1. Jakub Říha (CZE) 1:17.3
2. Marek Petelík (CZE) 1:18.0
3. Martin Mitvalský (CZE) 1:18.6

Celkové výsledky nájdete na facebookovej stránke Downtown Jáchymov.
Akcia sa po pretekoch presunula do rockového Slash baru v Karlových Varoch, kde Fullface Productions pripravili špeciálny zostrih toho najlepšieho z ich produkcie. Pár podnapitých pretekárov odišlo z after párty až potom, čo si spomenuli, že zajtra ráno majú štartovať na kamikadze preteku.
Tridsať pretekárov sa dostavilo na kopec Klinovec, kde sa nachádzal štart kamikadze preteku. 4,5 kilometrov dlhá trať na snehu, blate a asfalte musela vyčarovať úsmev na tvárach. Ako prvý preťal cieľovú čiaru David Beránek za necelých 8 minút. Druhé miesto putovalo Michalovi Beckovi a potretie si prišiel miestny jazdec Dan Kašpar.


foto bike 3

Ďalšou zastávkou Czech Downtown Tour je UL-LET. Preteky sa budú konať 14. až 15. mája v Ústí nad Labem. Trať bude proti minulému roku pozmenená s novými prekážkami. Nezaspi registráciu. Polka miest je už rezervovaná.


Čekuj oficiálne video od Fullface Productions:



POV video od Dominika Dostála - 24. miesto:


Foto: TP foto
Zdroj: Downtown Jáchymov
Spracoval: Maroš Lučivjanský

Viac o mestských zjazdoch na Urbandownhill.bike a Urban Downhill Worldwide.

 

Galéria