Skijöring


Bang.sk

Skijöring je zimný šport, pri ktorom je človek na lyžiach ťahaný koňom, psom, motorkou, autom alebo snežným skútrom.
Názov skijöring pochádza z nórskeho skikjøring, ktoré v doslovnom preklade znamená ´riadenie na lyžiach´. Z doposiaľ neznámeho dôvodu pri pomenovaní tohto športu vypadlo z názvu písmenko k. Slovo skijøring teda nedáva v škandinávskych jazykoch zmysel.

Psí skijöring

Pes využívaný na skijöring by mal byť poslušný, vytrvalý, silný, neagresivný a motivovaný jednak vlastnou túžbou behať a zároveň hlasovými pokynmi jazdca.  Na tento druh športu sa využívajú atletické plemená psov, napríklad husky, malamut, labrador, zlatý retriever, americký bull-dog. Skijöringové preteky sa usporiadavajú v rôznych krajinách, kde je v zime dostatočné množstvo snehu. Väčšina pretekov je v rozmedzí 5 až 20 km. Pravdepodobne najdlhšia trať, ktorú musia psi spolu s lyžiarmi absolvovať je Road Runner 100, (Whitehorse, Yukon, Kanada) a meria celkovo 160 km. Preteky v skijöringu se konajú spolu s pretekmi psích záprahov. Kategorie sú rozdelené na ženy a mužov, jazdí sa s jedným alebo  dvoma psami. Prvné skijöringové podujatie sa v Československu konal 16. marca 1985 v Peci pod Sněžkou.

Equestrian skijöring

Equestrian skijöring, alebo horse skijöring pozostáva z lyžiara, ktorý je ťahaný koňom na ktorom sedí jazdec. Vo Francúzsku však lyžiar naviguje koňa sám, kôň je bez jazdca. Equestrian skijöring vznikol najprv ako istá forma dopravy, až neskôr sa vyprofiloval samotný šport. Dokonca na zimných olympíjských hrách v roku 1928, (St. Moritz, Švajčiarsko) sa equestrian skijöring stal demonštratívnym športom. V dnešnej dobe trať závodov tvoria rôzne skoky a prekážky, ktoré musí lyžiar zvládnuť. Mestečko Leadville, Colorado, USA usporadúva každoročne preteky už od roku 1949.

Moto skijöring

Tím v tomto druhu skijöringu tvoria dvaja pretekári - lyžiar a šofér. Šofér riadi crossovú motorku, špeciálne upravené vozidlo alebo snežný skúter a lyžiar sa vezie za vozidlom držiac sa za lano, ktoré je  pripevnené na karosérii vozidla. Víťazom sa stáva ten tím, ktorý ako prvý prejde cieľom trate.







Zdroj: wikipedia.org
Video: youtube.com