Skimboarding


Bang.sk

Skimboarding, alebo skimming je boardsport, v ktorom sa skimboard, čiže menšia varianta surfu avšak bez plutiev, "kĺže" po vodnej hladine.



Na rozdiel od surfingu, skimboarding začína už na pláži, keď sa doska púšťa na plytký príboj vzniknutý zo zlomených vĺn. Skimboarder sa rozbehne smerom do mora, naskočí na dosku, aby keď dostihne vlnu využil jej dynamiku a vrátil sa smerom k brehu podobným až identickým spôsobom ako surfer.

Ďalšou variáciou je "Flatland", pri ktorej sa používajú základné skateboardingové triky a to sú ollie či shove-it. Pri tomto štýle sa však nenabeháva kolmo na vlny, ale využíva sa hladina rovnobežne s vlnami. Skimboarding vznikol okolo roku 1920 v južnej Kalifornii, keď záchranári chceli nájsť jednoduchý spôsob, ako sa dostať cez pláže Laguna Beach a vyvinul sa až do dnešnej podoby extrémného jazdenia do veľkých vĺn.

Väčšina jazdcov dáva prednosť doske o dĺžke približne do polovice hrudníka. Hrúbka dosky závisi od použitých materiálov z ktorých bola zhotovená, ale vo všeobecnosti je to medzi 1 a 2,5 cm. Niektoré maximálne vznášajúce sa dosky s penovým jadrom však dosahujú hrúbku až 5 cm.

Každá doska pre skimboarding ma vyvýšený nos, alebo tzv. rocker. Rozlišujeme tri typy rockerov, konkrétne constant, hybrid a traditional. Constant rocker ponúka lepšiu kontrolu na veľkých vlnách, a tiahne sa od nose-u až po tail. Hybrid rocker je vykrojený od nose-u po 3/4 dĺžky dosky a tail je rovný. Tento rocker ponúka kombináciu rýchlosti a dobrej stability na stredne veľkých vlnách, taktiež je vhodná pre flatland triky. No a nakoniec traditional rocker značí, že doska je celá rovná, samozrejme až na nose.

Inland skimboarding, ako už z názvu vyplýva, sa realizuje na riekach a jazerách, ktoré sa nachádzajú vo vnútrozemí.

Dosky pre inland skimboarding sa zvyknú vyrábať z dreva a ich jadro je primerane robustné. Sú určené pre grinding railov a rôzne triky. Sú odolné voči skalám, prekážkam a všeobecnému opotrebeniu. Dosky z vyššej kategórie sú tvorené viacerými vrstvami kompozitnou konštrukciou. Ich plášť je tvorený laminátom, uhlíkom, alebo kevlarom. Samozrejme laminát je najlacnejšia a najbežnejšia voľba. Najpopolárnejšie dosky však majú jadro tvorené vysoko hustou penou. Povrch majú potiahnutý polyesterovou alebo epoxidovou živicou, tak ako moderný surf. "Foamies" - čiže dosky plnené penovým jadrom majú väčší vztlak a poskytujú dobrý zdvih pre jazdu na vlnách. Na druhej strane sú však ľahké dosky náročnejšie na zvládnutie, pretože sú náchylné na lietanie vo vetre a to hlavne pri výskokoch. Tak isto sú náchylnejšie na lámanie, poškodenie či popraskanie. Väčšia pevnosť dosky môže byť dosiahnutá pridaním uhlíka alebo kevlaru.

Medzinárodný záujem o skimboarding viedol k vytvoreniu konkurencieschopného priemyslu, ktorý pružne reaguje na rastúci dopyt po kvalitnej a lacnej doske. Aj tento priemysel funguje to ako všetky ostatné v tomto prostredí. Každá väčšia spoločnosť má svojich team riders, ktorí sú sponzorovaní a podporujú produkty tej ktorej značky.







Zdroj: skimboarder.com
Video: youtube.com
Foto: timoelliot.com