Škoda Octavia RS už odhalená


Bang.sk

421769

Po dlhom čakaní sme sa konečne dočkali oficiálneho odhalenia novej najrýchlejšej sériovo vyrábanej Škody Octávie RS.

Pod kapotou bude na výber z dvoch agregátov. Pre vodičov, ktorí si sledujú spotrebu tu bude dvojlitrový štvorvalcový naftový agregát s výkonom 135KW, oproti O2 došlo k nárastu výkonu o 10KW čo sa spolu s nižšou hmotnosťou pozitívne preukáže aj na výstupných parametroch. Maximálna rýchlosť je 232KM/H a stovku dosiahne za 8,1s.

Na druhej strane pri dvojlitrovom benzínovom agregáte TSI  bude nárast výkonu s 147KW na 162KW. Tabuľkovo tento výkon vyzerá naozaj dobre, keďže akcelerácia na 100KM/H trvá „iba“ 6,8smaximálna rýchlosť je obmedzená na 250KM/H.

V obidvoch agregátoch je na výber z 2 prevodoviek : 6 stupňový manuál a 6 stupňová automatická prevodovka DSG. Nová RS-ka bude oproti predošlej generácii menej smädná,  o  19% asi aj vďaka systému start-stop ktorý je už v základnej výbave.

421768

K dobrým jazdným vlastnostiam pomáha aj športový podvozok ktorý je oproti sérií nižší o 12mm (u kombíka o 13mm). Vzadu sa o styk kolies s cestou stará novo vyvinutá viacprvková náprava a vpredu ako aj u väčšiny automobiliek MacPherson s trojuholníkovými spodnými ramenami. Súčasťou sériovej výbavy RS-ky bude aj elektronická uzávierka diferenciálu (XDS) spolu so stabilizačným programom ESC zlepšuje trakciu kolies a znižuje sklon k nedotáčavosti v zákrutách.

421767

Nová RS-ka ma na výber s viacerých diskov od rozmeru 17“ až po rozmer 19“ v základe má 17“ disky Dorado obuté do pneumatík s rozmermi 225/45. V strednom stupni výbavy sú to 18“ Gerimi a Pictoris s pneumatikami o rozmeroch 220/45. Najväčšie 19“ disky Xtrem ktoré vidíte na obrázkoch. Budú ale iba v čiernej farbe.

Pri novej Octávii 3 RS sa myslelo aj na bezpečnosť posádky. V prípade nehody zaistí maximálnu bezpečnosť paket pasívnej bezpečnosti ktorý zahrňuje aj 9 airbagov.
421766
No Octávia nezabudla aj na komfort cestujúcich. Auto môže byť vybavené adaptívnym tempomatom, systémom Intelligent Light Asisst,  ktorý vám sám prepína medzi stretávacími a diaľkovými svetlami, parkovacím asistentom či dokonca aj systémom na rozpoznávanie dopravných značiek. Pohodlný prístup k vozidlu a jeho štartovanie zabezpečí bez kľúčové odomykanie a štart. 

421734

Octavia 3 RS bude mat svoju prvú premiéru 10. júla na festivale rýchlosti v GoodWoode. Na tomto podujatí budú asi aj predstavené ceny novej Octavie 3 RS.

 

 

Autor: Viktor Bednár

Zdroj: skoda.sk

Galéria