Snowscoot


Bang.sk

snowscootSnowscoot je vynález, ktorý vznikol v roku 1990. Franck Petoud prišiel na chate vo Švajčiarsku na nápad spojiť dva svoje obľúbené športy do jedného, keď pripevnil starý snowboard ku kostre kolobežky. Prvé modely snowscootov predstavil spolu s Maxom Commencalem v roku 1991 vo Francúzsku na Medzinárodnej výstave. Dnes predáva a vyváža svoj výtvor nielen po celej Európe, ale aj do Ameriky a Japonska. Najviac sa vyskytuje vo Francúzsku a Švajčiarsku. Na Slovensku je rozšírený tento šport zatiaľ pomerme málo.

Táto „snežná kolobežka“ je v podstate spojením rámu bicykla a snowboardu rozdeleného na polovicu, vzadu je dlhšia časť, vpredu kratšia, ktorá slúži na manévrovanie. Na zatáčanie pri jazde slúžia riadidlá, ale inak sa ovláda podobne ako lyže, prenáša sa váha z jednej nohy na druhú. Dá sa s ním jazdiť aj v neupravenom teréne, čiže jazdci ho využívajú najmä na freeride štýl.



Bezpečnosť pri tomto športe je veľmi dôležitá aj skúsení jazdci BMX, ktorí v zime presedlali na snowscoot tvrdia, že si na sneh berú ešte viacej chráničov. Predsa len kovová konštrukcia, ktorá sa vymkne kontrole dokáže ublížiť omnoho viacej, ako napríklad samotný snowboard. Helma je úplnou nutnosťou, najlepšie aj s chráničom na bradu pre prípad nárazu do riadidiel. Nutný je aj chránič na chrbticu. Topánky môžete používať aj snowboardové, ale lepšie sú obyčajné zimné vysoké topánky s pevnejšou špičkou, ktoré nie sú tak široké ako snowboardové a lepšie sa udržia na ploche snowscootu.



Hmotnosť snowscootu je cca 8 až 12 kilogramov, závisí to najmä, od materiálu, z ktorého je zhotovený. Dá sa prichytiť v klasickom nosiči na lyže na streche auta, zmestí sa aj do kufra. Niekedy je dokonca použiteľnejší ako lyže alebo snowboard. Na dlhších rovinkách si musíme lyže často odopnúť a prejsť pešo. Na scoote sú obe nohy voľné a na takýchto rovinkách funguje ako kolobežka.

Snowscooty sa vyrábajú v niekoľkých veľkostiach: pre menšie a väčšie deti a potom pre dospelých. Modely pre dospelých sú výškovo nastaviteľné. Vybrať si môžete z viacerých typov, záleží na forme využitia. Naučiť sa jazdiť môže každý: od malých detí až po dospelých. Najlepšie je, ak máte základy z lyžovania, snowboardingu alebo z klasického bicyklovania. Náročnejšie kúsky si vyžadujú nielen odvahu, ale aj istý tréning.





Cena snowscootov sa pohybuje od 600 do 2 650 eur.
Na snowscooty sa špecializuje francúzska značka Black Mountain, z Japonska značka Jykk alebo zo Švajčiarska známa značka Insane Toys.
Svetový rýchlostný rekord: Yann Grandjean 141,246 km/h.

Zdroj : hnonline.sk, aktualne.centrum.cz, scottmtb.cz
Foto: scottmtb.cz, snowscoot.com
Video: youtube.com

Galéria