SPARTAN BEAST otvorí všetky trináste komnaty!


Bang.sk

spartan raceSPARTAN RACE absolvoval svoju európsku premiéru pred rokom vo Vechci a Londýne. S tradíciou súťaže kombinujúcou vytrvalostný a prekážkový beh začali v roku 2005 bývalí členovia námornej pechoty vo Veľkej Británii a postupne sa tieto preteky stali celosvetovým hitom. Pripomenieme, že napr. v českom Monínci vybehlo v priebehu dvoch dní na trať viac ako 5 000 účastníkov.


Tohtoročná edícia SPARTAN RACE vyvrcholí na Slovensku pretekmi vo Vechci, kde 31. augusta čaká na súťažiacich v rámci kategórie Beast viac ako 20 kilometrov a viac ako 26 prekážok. Na Slovensku a v Česku absolvovali novodobí Sparťania level Sprint (5+ km, 15+ prekážok) a Super (12+ km, 20+ prekážok), ale v sobotu ich čaká absolútne nové adrenalínové dobrodružstvo, počas ktorého získa fyzická, aj mentálna odolnosť každého pretekára nekompromisné vysvedčenie.


Michal Lakatoš zo Spartan Patriot Teamu Slovakia:




„Trať sa dá aj prechodiť, ale zážitok by z toho asi nemal nikto. Preto sa pri Beast už predpokladá určitá koncepčná príprava a primeraná fyzická zdatnosť. Rovnako jeden z princípov Spartan Race je, aby sme podmienky a prekážky spoznávali až priamo na trati, kedy je pretekár pod tlakom, dochádzajú mu sily a musí v sebe nájsť dostatok energie, aj motivácie, aby všetky nástrahy zvládol. Môžeme iba tušiť, čo nás vo Vechci čaká, no sám som zvedavý a teším sa na prekvapenia, ktoré nám organizátori pripravia,“




spartan race 2012

V tejto súvislosti iba pripomenieme jeho slová po pretekoch v Monínci, kde dážď urobil z trate „bahenné kúpele“. 




„V Česku boli preteky o bahne a vode. V jednom jazierku nám síce voda siahala iba po pás, ale zabárali sme sa po kolená v blate. Náročnejšie bolo aj plazenie sa pod ostatným drôtom. Zabrať nám dalo už vysoké bahno a zároveň organizátori znížili výšku drôtu, čo znamená, že každý kto špekuloval, po pár metroch to oľutoval. Nám však tieto podmienky vyhovovali a každej novej prekážke sa vždy len potešíme. Na trati si síce aj zanadávame, no po zvládnutí všetkých nástrah máme zo seba o to lepší pocit.“




3spartan race

Vo Valčianskej doline skončil Spartan Patriot Team Slovakia na 9. mieste a v Monínci obsadil konečnú 5. priečku, navyše Roman Bak dobehol ako piaty najlepší Slovák. Vo Vechci sa chcú jeho členovia posunúť ešte vyššie, pričom motiváciou bude aj možnosť získať prestížnu medailu Trifecta. Tá sa udeľuje pretekárom, ktorí v kalendárnom roku absolvujú všetky tri kategórie – Sprint, Super a Beast.




„Z našich internetových diskusií viem, že sa do Vechca chystá naozaj silná konkurencia zo Slovenska a Čiech. Predovšetkým dvojnásobný víťaz sparťanských pretekov Dávid Franko dáva dokopy silnú partiu, no dobrých bežcov máme aj my a všetci v tíme veríme v dobrý výsledok.“



Vychutnajte si videjko z minuloročnej akcie



Novinkou vo Vechci bude SPARTAN KIDS. Práve M. Lakatoš (Spartan Patriot Team Slovakia) spolu s Manny Mima (Rebels Gym CrossFit Prešov) zorganizovali pred pár týždňami prvý tréning pre najmenších dobrodruhov, ktorí sa, spolu s rodičmi, výborne zabávali. Dĺžka trate a náročnosť prekážok boli a budú samozrejme adekvátne veku pretekárov, ale ich nasadenie je totožné so súťažiacimi v kategórii dospelých.




„Na T1 Ringu sme pripravili vôbec prvý Spartan Kids tréning v teréne v Česku a na Slovensku. Najmä pre tých najmenších to bolo veľmi zaujímavé. S prekážkami bojovali s nasadením im vlastným, no zároveň stále jedným očkom sledovali rodičov, či skutočne môžu skočiť do blata alebo vody, pretože z domu sú prirodzene naučení na iné návyky. Nakoniec sa im najviac páčilo práve to, že sa mohli bez blokád vyšantiť, popri tom sa riadne zašpiniť a nikto sa na nich nehneval. Veď strávili sobotné popoludnie na vzduchu, v prírode, v pohybe, podobne ako kedysi my pri hre na indiánov.




1 spartan race 2012

Vo Vechci si prídu na svoje aj diváci, ktorí sa môžu zapojiť do sprievodných súťaží o zaujímavé ceny ako pretláčanie rukou, zhyby na hrazde, či burpees (trestné cviky pri neabsolvovaní prekážky). Podstatná časť prekážok bude určite sústredená v okruhu niekoľkých kilometrov od cieľa, takže bude skutočne zaujímavé sledovať vyčerpaných Sparťanov po viac ako 20 km terénnom behu ako sa boria so záverečnými metrami. Súčasťou programu bude zároveň vystúpenie skupiny Drišľak a záverečná after party. Kto chce vidieť čo to znamená skutočná všestranná fyzická a psychická zdatnosť, ten v sobotu 31.8.2013 vo Vechci nesmie chýbať.



2 spartan race

Autor: Imrich Mário


Foto: Veronika Takácsová


Video: Bang media

Galéria