Speed skiing


Bang.sk

Rýchlostné lyžovanie, alebo speed skiing je zjazd dole svahom po priamke tak rýchlo, ako je to len možné. Je to jeden z najrýchlejších non-motorizovaných športov na pevnine (najrýchlejší non-motošport je skydiving, kde diveri dosahujú rýchlosti cez 500 km/h. Aktuálny svetový rekord v rúchlostnom lyžovaní je 251.4 km/h, ktorý drží Simone Origone, Taliansko. Rýchlosť lyžiara pravidelne prekročiť 200 km/h, čo je dokonca rýchlejšie ako konečná rýchlosť voľného pádu parašutistov, v polohe brucho k zemi a to približne 190 km/h.

Tento šport si vyžaduje prislúchajúce vybavenie. Keďže hlavný cieľ je dosiahnutie čo najväčšej rýchlosti, tak rýchlostní lyžiari nosia na lýtkach kryt prúdnicového tvaru a na hlave špecificky nadizajnovanú prilbu, čo má za následok efektívnejšie prúdenie vzduchu okolo pretekára. Ich lyžiarske kombinézy sú vyrobené zo vzduchotesného latexu alebo sú ukončené polyuretánovým filmom, ktorý znižuje odpor vzduchu, s povinným chránič chrbtice, ktorý poskytuje ochranu v prípade havárie.

Špeciálne lyže musia byť 2,4 m dlhé a najviac 10 cm široké s maximálnou hmotnosťou 15 kg pre pár. Lyžiarske topánky sú pripojené k lyžiam pomocou viazania. Palice sú tvarované tak, aby obopínali telo a musia byť minimálne 1 m dlhé.

Speed skiing sa prevádzkuje na strmej, osobitne navrhnutej trati, zvyčajne dlhej jeden kilometer. Na celom svete ich je približne tridsať, mnohé z nich sú situované vo vysokých nadmorských výškach, aby sa minimalizoval odporu vzduchu. Prvých 300 alebo 400 metrov trate sa využíva na získanie rýchlosti, ktorá je meraná v nasledujúcom 100 metrovom úseku a na posledných 500 metroch sa spomaľuje a blíži k zastávke. V oficiálnych FIS /medzinárodná lyžiarska federácia/ pretekoch sa počiatočný bod trate volí tak, aby lyžiari neprekročili rýchlosť 200 km/h. Avšak v Pro pretekoch neexistujú žiadne rýchlostné obmedzenia a maximálna rýchlosť je dosiahnutá v závislosti od poveternostných podmienok a bezpečnosti.

Oficiálne svetové rekordy:

Od 29 apríla 2005 prekonalo rýchlosť 200 km/h dokopy 328 lyžiarov.  Všetky nasledujúce rekordy podliehajú pravidlám F.S.V. (France Ski de Vitesse).

Muži

Simone Origone, Taliansko - 251.4 km/h, Les Arcs, Francúzsko, 2006

Muži - invalidi

Michael Milton, Austrália - 213.65 km/h, Les Arcs, Francúzsko, 2006

Ženy

Sanna Tidstrand, Švédsko - 242.59 km/h, Les Arcs, Francúzsko, 20



Zdroj :
Video : youtube.com