Underwater hockey


Bang.sk

Podvodný hokej je kolektívny nekontaktný šport. Je odvodený od ľadového hokeja, rozdiel je iba v tom, že sa hrá v bazéne pod vodou a puk sa pohybuje po dne bazéna.

Táto hra má celkom dlhú históriu. Podvodný hokej vznikol už v roku 1954 vo Veľkej Británii. Vynašiel ho Alan Blake so svojou ženou a priateľmi. Boli členmi potápačského klubu a veľmi aktívne sa venovali potápaniu. Problém bol v tom, že v zime sa potápať v mori nedalo (vtedy ešte nemali žiadne potápačské obleky) a tak ich napadlo vymyslieť nejaký šport. Po predložení viacerých návrhov nakoniec vznikol nový šport s názvom podvodný hokej a teraz patrí k dynamicky sa rozvíjajúcim športom vo svete.



Pri tomto športe je každý hráč vybavený základným potápačským výstrojom, ktorý sa skladá z plutiev, masky a dýchacích trubíc. Na ruke má rukavice a v ruke hokejku. Hrá sa s oloveným pukom s hmotnosťou 1,2-1,5 kg. Puk je potiahnutý gumou, aby sa lepšie šmýkal po dne. Hracia plocha je 20-25m dlhá a 12-15m široká. Brány sú široké 3m umiestnené na strede protiľahlých koncov. Hrá sa v hĺbke min. 2m. Hracia doba je 2x 15min. s trojminútovou prestávkou. Hru kontrolujú 3 rozhodcovia. V súčasnosti tvoria špičku tohto športu tými Južnej Afriky, Austrálie, Kanady, Veľkej Británie a Francúzka.



Zdroje: cs.wikipedia.org, adam.cas.sk
Foto: sduhc.org, 4.bp.blogspot.com
Video: youtube.com