V Jasnej sa cez víkend konali Majstrovstvá Slovenska v Downhille 2016


Bang.sk

3.kolo SPDH a MSR Jasná 2016 (22)Posledný júnový víkend si tí najlepší bikeri z viacerých krajín sveta prišli zmerať sily na veľkolepú downhillovú akciu v Jasnej, ktorá do Nízkych Tatier prilákala stovky divákov. Nešlo len o radový pretek Slovenského pohára, jazdci si do Jasnej prišli vybojovať titul Majstra Slovenska vo svojej kategórii. Zároveň prvýkrát v histórii mali možnosť zbierať body aj v rámci UCI Rankingu.

Tomáš Vrbovský, organizátor

Tohto roku sme po prvýkrát zaradili preteky Slovenského pohára do UCI, čo na jednej strane spôsobilo nepopulárne zvýšenie štartovného, ale na strane druhej to prinieslo na preteky pretekárov z iných krajín ako sú UK, AUT, POL, RUS, KAZ. Došlo taktiež k výraznému navýšeniu Prizemoney na úroveň nad 2.000 €. Spojením pretekov s Maďarským pohárom nám prinieslo aj viac maďarských pretekárov. Ďalšou novinkou bola prítomnosť UCI komisára, ktorému sa lokalita ako aj priebeh pretekov páčili. Mal síce pár výhrad, ale nie zásadného charakteru.

3.kolo SPDH a MSR Jasná 2016 (92)
 
Trať v jasnej patrí medzi top downhillové trate na Slovensku. Tento rok prešla inováciou, ktorá poriadne preverila skúsenosti jazdcov.

Tomáš Vrbovský, organizátor
 

Trať dostala nové kozmetické zmeny, čím sa značne zrýchlila, čo na jednu stranu prinieslo vyššie dosahovanej rýchlosti, a atraktivitu pre divákov, ale daňou za zrýchlenie bolo niekoľko zranení, s čím nie som spokojný. Takže do budúcej sezóny budeme musieť ukorigovať atraktivitu a rýchlosť, spolu s bezpečnosťou.



3.kolo SPDH a MSR Jasná 2016 (259)
 
Eliták Jozef Ondič si obhájil titul Majstra Slovenska

O titul Majstra SR v elitnej kategórii bojovali noví teamoví kolegovia Jozef "Dodo" Ondič a Rasťo Baránek. Diváci si mohli užiť napínavé súboje. Rozhodovalo každé malé zaváhanie. V semifinálovej jazde sa podarilo zadeliť lepší čas Rasťovi, no vo finálke bol nakoniec rýchlejší o 2,18 sekúnd Dodo, ktorý si obhájil svoj majstrovský titul z minulého roka. Druhým Vicemajstrom sa s časom 02:48.57 stal Lukáš Učeň.

Majster SR 2016Rasťo Baránek, Kellys Factory Team

Víkend v Jasnej bol super. V piatok sme si prešli trať na pešo a našli niekoľko zmien, naozaj som sa nevedel dočkať jazdenia. Bolo horúco a trať suchá, takže tréning som si užil, aj keď trošku v nebezpečných rýchlostiach.


Na nedeľnej kvalifikácii som dobehol jazdca predo mnou a nemohol som ho obehnúť, tak som sa za ním iba doviezol do cieľa. Na finále som sa tešil, vedel som, že si čas zlepším, lenže ... po 200 m trate som vo finálovej jazde trafil zadným kolesom skalu a myslel som si, že mám defekt. Musel som zastaviť a skontrolovať to. Na moje prekvapenie som defekt nemal a snažil som sa okamžite pokračovať. V cieli som preťal časomieru ako druhý a stal som sa Vicemajstrom SR pre tento rok, čo ma veľmi teší aj keď som samozrejme chcel vyhrať. Budem sa snažiť robiť menej chýb v rozhodujúcich chvíľach a bude to dobré. Celkovo som prežil super víkend a som za to vďačný. Organizačný tím pripravil výborné preteky, bolo sa na čo pozerať ! Vidíme sa na ďalšom kole SPDH.



3.kolo SPDH a MSR Jasná 2016 (336)
 
Jozef Ondič, Kellys Factory Team
 

Trať v stredisku Jasná, spĺňa ideálne podmienky na usporiadanie Majstrovstiev Slovenska. Celý víkend nám počasie prialo, trať bola strašne rýchla, až nebezpečná. V deň preteku namňa prišla menšia nervozita, svedčil o tom ranný tréning, ktorý mi absolútne nevychádzal tak ako som si predstavoval. V kvalifikácii som skončil až 6., tesne za Rasťom a za zvyškom českých pretekárov s vydarenou jazdou, čo ma zaskočilo. Do finále som šiel s tým, že budem musieť ísť úplnú „hranu“ ak si chcem titul udržať. V jazde som spravil menšiu chybu, kde mi v jednej točke odskočilo predné koleso, no v cieli to stačilo na prvé miesto, čo ma nesmierne teší. Trochu mi je ľúto „teammata“ Rasťa, ktorý bojuje o titul v elite viac rokov a podarila sa mu vo finálke taká chyba, ale tak taký je šport a myslím si, že jeho čas ešte príde. Ďakujem všetkým čo mi držali palce a podporujú ma v tom čo robím, rodine, teamu a keďže som kresťan aj Bohu za ďalšiu príležitosť byť Majstrom Slovenska !



majster slovenska Jozef Ondič
 
Rojček suverénne zvíťazil medzi juniormi

Medzi Juniormi sa najviac darilo Adamovi Rojčekovi, ktorý bol v semifinálke suverénne prvý. Vo finálovej jazde na to viac šliapol aj Filip Zeman, no na získanie majstrovského titulu to nestačilo. S väčším odstupom si tretie miesto odnáša talentovaný Šimon Rus.

Adam Rojček, Banshee bikes Team
 

Celý víkend sa mi jazdilo veľmi dobre, trať v Jasnej sa mi veľmi páči. Na trati boli niektoré nové zmeny, ktoré ju spravili ešte rýchlejšou ako bola. S výsledkom som veľmi spokojný, aj kvôli tomu, že strata na najlepších Eliťákov sa postupne zmenšuje. Organizácia fungovala, jediný problém bol počet zranených, to vždy zamrzí.



adam rojček

3.kolo SPDH a MSR Jasná 2016 (110)
 
Elitná stálica získala v kategórii Masters titul Majstra SR

V Masters kategórii bodoval "nováčik" Ján Javorník, ktorý zadelil bezkonkurenčný čas pod 3 min. Titul Vicemajstra získal Peter Drábik a tesné tretie miesto si vybojoval Peter Kyba s časom 03:24.36

Ján javorník, BIKESTRIKE.COM

Po troch rokoch, čo som nebol v Jasnej, sa tam toho veľa zmenilo. Hlavne vylesnené hektáre lesa. Čo sa týka trate, tá je stále funny a preverí aj skúseného bajkera. Piatkové trénovanie je vždy najkrajšie, človek má veľa síl a chuť bajkovať. Sobota bola krásne slnečná, pribudlo trošku viac bajkerov, čím sa každú jazdu menila trať. Vyjazdili sa nové zradné a rýchlejšie stopy. Pribúdali bohužiaľ aj zranenia, čo v každom vzbudí rešpekt. Večer sme si užili grilovačku a nejaké to pivko. V nedeľu som už taktizoval, keďže bolo cítiť únavu po dvoch dňoch jazdenia a po celom týždni v práci. Vzhľadom k tomu, že nemám priestor sa už naplno venovať tréningu a jazdeniu, tento rok som odštartoval svoju prvú sezónu v kategórii Masters. Konkurencia v nej v Jasnej bola silná, keďže tam bol aj majster sveta. Semifinále nás zoradilo tak, ako som čakal a bolo mi jasné, že finále bude náročné. Finálovú jazdu som si užil, ale v celkovom poradí stačila na krásne 3.miesto, ale tá neopakovateľná radosť nastala až vo chvíli, keď som si uvedomil, že som vlastne Majster Slovenska v mojej novej kategórii. Ďakujem tímu a všetkým, ktorí mi fandili a držali palce.



3.kolo SPDH a MSR Jasná 2016 (296)
 
V kategórii žien dominovala Češka Jana Bártová

Keďže na pretek nedorazilo viac slovenských žien, v tejto kategórii sa tituly neodovzdávali. S náskokom 01:28.48 do ciela ako prvá dorazila česká reprezentantka Jana Bártová. Najrýchlejšou Slovenkou bola Jana Krajčovičová a tretie miesto si z Jasnej odniesla Nikola Varáčková.

V HT kategórii zvíťazil Pavol Rabatín

V HT kategórii sme si mohli pozrieť napínavý súboj medzi dvoma HT stálicami Palim Magdom a Rabatínom. Tesné víťazstvo nakoniec oslavoval náš jazdec Bang DH Teamu z čoho sa veľmi tešíme. Tretie miesto obsadil Krompašan Branislav Timura.

3.kolo SPDH a MSR Jasná 2016 (61)
 
Najpočetnejšia kategória, najviac zranení

Z 54 hobby-kov preteky ukončilo 42. Náročnosť a zmeny na trati zanechali na pár jazdcoch stopy. Prvé dve priečky obsadili Češi, Antonin Král a Libor Macek. Slovenské zastúpenie na bedni nám zabezpečil Kristián Klimáček. Naopak, najmenej početnou kategóriou boli Žiaci, ktorí sa na štart postavili piati. Prvý skončil v cieli Poliak Sebastian Podgorski, na druhom mieste sa umiestnil Tomáš Marko a tretie miesto si z mladých nádejí odnáša Peter Pongó.

3.kolo SPDH a MSR Jasná 2016 (129)
 
Ďalšie, 4.kolo Slovenského pohára sa koná v Bike Parku Kubínska Hoľa, v termíne 23. – 24. 07. 2016. Vidíme sa.

Výsledky jednotlivcov v rámci SPDH, výsledky jednotlivcov v rámci MSR a výsledky teamov nájdete na odkazoch.

Oficiálne VIDEJKO čoskoro !

Spracovala: Veronika Takácsová
Foto: Veronika Takácsová
Viac foto nájdete na našom FB.

Galéria