William Winram 145m freediving - svetový rekord


Bang.sk

94mCWTbi-finWRNovou hviezdou Guinessovej knihy rekordov sa stal 3. Septembra 2013 William Winram. Tento kanadský freediver dosiahol po niekoľkomesačných fyzických aj mentálnych prípravách hranicu 145m pod hladinou mora, čím prekonal doterajší svetový rekord rakúšana Herberta Nitscha 142m z Decembra 2009. Rekord bol dosiahnutý vo freedive disciplíne VWT - hĺbkové potápanie s premenlivým závažím. William sa na jeden nádych ocitol pod vodou aj s dvoma "safety divermi" (na foto) na dlhé 3 minúty a 8 sekúnd! Pre dosiahnutie tohto veľkého osobnostného cieľa si vybral Červené more - oblasť Sharm Club v Sharm El Sheikh (Egypt).


 


Voda bola vždy Williamovou súčasťou, no freediving objavil až v roku 2005. Svoj prvý historický rekord dosiahol v júni 2007, keď zdolal 60m hlboký a 30m dlhý Blue Hole v Červenom mori. Zároveň to preňho bolo prípravou na halové majstrovstvá sveta v potápaní na nádych, konajúce sa o mesiac na to v Slovinsku. Okrem toho má na konte ďaľšie dva svetové rekordy. Winram tento úžasný šport využíva nielen na dosahovanie rekordov. Freediving ho doviedol k skúmaniu správania žralokov a pomáha ochrancom zvierat aj pri označovaní a sledovaní týchto "nebezpečných" tvorov. Jednoduché spojenie príjemného s užitočným... a ten adrenalín!!


William Winram avec un Grand Requin Blanc © Luke Cresswell


Pozn.: VWT  je dosahovanie čo najväčšej hĺbky za pomoci záťažových saní, potápač potom vystupuje vlastnými silami pozdĺž lana.


Zdroj: williamwinram.com


Video: youtube.com




Hľadať

Reklama