Windsurfing


Bang.sk

Windsurfing je zaujímavý vodný šport plný energie vody a vzduchu. Skladá sa zo slov wind - vietor a surf – príboj, kde toto slovo presne vystihuje príliv vĺn. Tento šport je mladý, pretože sa začal vyvíjať iba pred 35 rokmi, kedy Hoyle Schweitzer a Jim Drake skombinovali jachting so surfovaním. Jedného dňa Jim pripojil plachtu o dosku a v roku 1967 vznikol windsurfing. Neskôr sa však začalo polemizovať , že Jim Drake a Hoyle Schweitzer nemuseli byť vynálezcami windsurfingu, pretože aj Newman Darby sa začal už 50. rokoch pohrávať s takouto myšlienkou. Svoje poznatky publikoval v časopise Popular Science.

Windsurfing sa najviac vyvíja na Hawai, pretože sú tam dobré poveternostné podmienky. Zaujímavosťou je ,že tam trénoval malý iba 13 ročný chlapec Robby Naish, ktorý vyhral prvý titul majstra sveta a vtedy vážil iba 40 kg, a preto sa hovorí, že Hawai dodáva zázračnú silu všetkým windsurferom.

Tento šport sa šíril neuveriteľne rýchlo a stal sa obľúbeným aj v Československu už v roku 1972.
Na Slovensku existuje iba jediné ws - centrum nazývané Cantina. Vznikla na základe rozvoja tohto športu aj u nás. Všetci záujemcovia o windsurfing majú v tomto centre svoju šancu presadiť sa.



Zdroj: windsurf.sk, koblyd.cz, wikipedia.org
Foto: connorbaxter.com
Video: youtube.com