Yak skiing


Bang.sk

Zabudnite na BASE jumping, speed flying, skijöring...najpodivnejší extrémny šport na svete je lyžovanie s jakom.

Podnikavý tibeťan Peter Dorje zarába na dovolenkároch tým,
že im ponúkne možnosť rútiť sa hore kopcom pripútaným za jakom. Pre tých, ktorý by mali pochybnosti o tom čo je jak. Je to mohutné, cez tonu vážiace zviera pripominajúce tura. Jak môže byť až dva metre vysoké, plaché zviera s perfektne vyvinutým čuchom.

Každú zimu, pán Dorje ponúka možnosť vyskúšať si tento šport v indickej dedine Manali. Vezme zopár odvážlivcov, jeho stádo jakov z dediny a presunú sa na noc do okolitých kopcov, kde sa utáboria. Nasledujúce ráno hneď s východom slnka pán Dorje vedie jedného zo svojich jakov na vrchol kopca, aby k nemu priviazal pevný povraz, ktorý je potom ovinutý okolo stromu a tým vytvorí kladkový systém.

Nervózny lyžiar čaká pod svahom vedierkom orechov pony, priviaže sa o druhý koniec lana a čaká na signál zhora. Potom zatrasením vedra privábi jaka, ktorý sa neuveriteľnou rýchlosťou rúti dole kopcom, a tak je lyžiar doslova vystrelený smerom hore. Ľudia ktorí to vyskúšali sa zhodli, ža ta rýchlosť je ohromujúca a zvládnutie takejto záťaže vcelku precvičí vaše svalstvo na krku.

V ázijskom vydaní časopisu Time, pán Dorje vyslovil len jednu radu: "Nikdy netraste s vedierkom orieškov skôr ako ste priviazaný na lano za jaka." Keď sa tak náhodou stane, to znamená , že sa oproti vám rúti navnadený tonový jak a vy nemáte možnosť úniku.

Napriek impozantnému masívnemu vzhľadu jakov, pán Dorje vyvinul spoľahlivý spôsob, ako skrotiť 2 metre vysoké, hrubo rohaté zvieratá. Hoci majú zažívací systém schopný poradiť s machom, trávou a lišajníkmi, jaky si veľmi potrpia na čokoládu.

Takže, kto by si rád vyskýšal, aké to je byť ťahaný neuveriteľnou rýchlosťou na lyžiach pomocou jaka, hor sa do Indie :)

Zdroj: independent.co.uk