Zorbing


Bang.sk

Tento mladý a hlavne extrémny šport sa začal vyvíjať na Novom Zélande v roku 2000. Častokrát sa stretávame s pojmom Airball. Jeho tvorcom je Andrew Akers, ktorý nabral inšpiráciu z da Vinciho nákresu: muž s rozpaženými rukami.



Základom tohto športu je veľká priehľadná guľa , v ktorej je jedna menšia. Takáto guľa váži skoro až 90 kg s priemerom 3,2 metra.

Ide o kotúľanie sa zo svahu s minimálnou dĺžkou 50m a maximálnou 200 m. Takéto kotúľanie môže dosiahnuť až 50 km/h. Povrch, po ktorom sa táto guľa valí je zvyčajne trávnatý, no vylúčený nie je ani sneh.

Ľudia sa boja, že im v zorbe príde zle a že sa povracajú, ale pravda to určite nie je. Človek by si mal uvedomiť, že 360° je iba raz za 10 metrov. Takýto šport však môže absolvovať až človek starší ako 15 rokov s min. výškou 150 cm a s max. nosnosťou pre dvoch 150kg. Človek v nej musí byť naboso a sukňa pre dievčatá sa určite neodporúča .

Takýto zorb sa môže používať hlavne na vodnej hladine a stretneme sa s ním na rôznych firemných akciách, či na dovolenke pri mori. Neustále krútenie sa pripomína práčku a vy sa cítite ako bielizeň.





Zdroj: mutton.sk, snowland.sk, actionsports.sk

Foto: bing.sk, adventureblog.org

Video: youtube.com