B.A.S.E jumping


Bang.sk

BASE jumping je extrémny šport, ktorého náplňou je skákanie z pevných objektov (b.a.s.e je skratka anglických slov building (B) - budova , antenna (A) - anténa, span (S) – most, premostenie a earth (E) – zem, skala). BASE jumping je spojenie horolezectva so skydivingom.



Je to nebezpečný šport s množstvom zaznamenaných smrteľných úrazov. Človek, ktorý sa chce tomuto športu venovať, musí byť v prvom rade dobrým parašutistom s dokonalým odhadom výšky v ktorej je nutné padák otvoriť a s vysokou úrovňou schopností ovládania jeho letu. Pre začiatočníka je ideálnym miestom na zoskok vysoký most, pretože dáva najväčšie možnosti riadenia letu.

BASE sa nedá robiť "len tak trochu"...

BASE jump je skutočný extrém v zoskoku s padákom. Len tak na porovnanie. Pri zoskoku s padákom z lietadla, je minimálna výška kedy musíte otvoriť padák 800 m. To je výška, kedy máte dostatok času na operatívne vyriešenie závady hlavného padáku, alebo na jeho odhodenie a otvorenie záložného padáku. Počas voľného pádu máte vlastne neobmedzený priestor pohybu a pri pristáti zväčša celé letisko.

Pri BASE jumpe je výška objektu 800 m a viac veľmi ojedinelá, aj keď existujú aj také miesta. Teda napr. zo skaly s výškou 600 m môžete bezpečne padať 8 sekúnd a potom máte 2 sekundy na otvorenie padáku. Keď skala končí svahom a vy dokážete kĺzať vzduchom nad ním, tak ten čas sa môže predĺžiť v závislosti od dráhy letu. Rezerva je vo väčšine prípadoch nulová. Padák sa otvorí v takej výške, že už nie je čas na prípadné otvorenie záložného padáku, takže väčšina výstroje na BASE jump záložný padák ani neobsahuje. To znamená, že si svoj jediný padák určite zabalíte veľmi dôkladne. Po odskoku máte väčšinou priestor obmedzený z jednej strany samotným objektom a v žiadnom prípade nemôžte byť otočený tvárou ku skale pri otváraní padáku. No a teraz si môžte predstaviť pristávaciu plochu, ktorá sa neuveriteľnou rýchlosťou približuje...

BASE jump je ako F1 v automobilovom športe. Všetko musí byť perfektné a do detailov premyslené. Každá, aj tá najmenšia chyba môže byť osudnou. Používajte len výstroj, presne na to určenú. Všetky okolnosti musíte dokonalo zvážiť, nakoľko nikto vám nedá univerzálny návod ako neurobiť chybu. Je to len a len na vás. Musíte zvážiť silu a smer vetra, tvar toho z čoho chcete skočiť, dráhu a čas voľného pádu, spôsob zabalenia padáku, pristávaciu plochu atď. Nakoniec, keď sa rozhodnete skočiť, tak to všetko musíte naplniť do poslednej bodky, presne tak ako ste si to naplánovali. Bez sebemenšej chyby.

Keď sa nakoniec rozhodnete skočiť, všetko urobíte bezchybne a zažijete neskutočný pocit voľného pádu v blízkosti skaly alebo presklennej budovy, váš padák sa perfektne otvorí a vy bezpečne pristanete, tak po obrovskom výkriku práve prežitého vzrušenia, túžite zahnať váš adrenalín ďalším a ďalším skokom...

Keď ste už bezpečne na zemi, škeríte sa od šťastia, úľavy, nadšenia, razom sa môže stať že vám ten úsmev nevydrží dlho, pretože sa vás chystajú zbaliť miestni strážcovia zákona. BASE jumping je totiž vo väčšine krajín ilegálny. A tak aby toho adrenalínu nebolo nebodaj málo, nech sa páči, ešte jedna dramatická vsuvka na dokonalé poobedie.

A napriek všetkému existuje nemálo "bláznov" ktorí takéto niečo pravidelne absolvujú a majú za sebou stovky BASE zoskokov. Aj pri všetkých možných rizikách, alebo možno práve kvôli nim, je BASE jump neopísateľný, nezabudnuteľný, s ničím neporovnateľný zážitok a vzniká na ňom prudká závislosť...

Ak chceš na niekoľko sekúnd zažiť abnormálny pocit voľnosti hraničiaci s tranzom, skoš si B.A.S.E!



Zaujímavosti :

  • V roku 1912 Franz Reichelt, krajčír, skočil z prvého poschodia Eiffelovky, testujúc jeho vynález, padák z pláštenky. Zomrel. Bol to jeho prvý pokus.

  • V roku 1913 Štefan Banič, demonštroval funkčnosť padáku americkej armády skokom z budovy. Prežil.

  • V roku 1966 Michael Pelkey a Brian Schubert skočili z cliffu ´El Capitan´ v Yosemitskom údolí.

  • 9. Novembra 1975 Bill Eustace, ako prvý zparašutoval CN Tower, Toronto.  Bill bol členom konštrukčného tímu, ktorý budovu postavil. Po skoku bol prepustený.

  • V tom istom roku nezamestnaný Owen J. Quinn skočil z južnej veže bývalého WTC, aby poukázal na problém s nezamestnanosťou.

  • V roku 1982 Wayne Allwood, austrálsky šampión v presnosti doskoku,  skočil z helikoptéry nad Sydney a pristál na vrchu Sydney Centerpoint Tower, probližne 300 metrov nad zemou. V priebehu niekoľkých minút Allwood zložil hlavný padák a vo veľkom štýle skočil z veže do Hyde parku, použil rezervný padák.






  • V roku 1990 Russell Powell ilegálne skočil z Whispering Gallery vo vnútri St. Paul Katedrály v Londýne. Bol to najnižší indoor BASE jump na svete /34 metrov/.

  • V roku 2009 Ana Isabel Dao , Livia Dickie, Anniken Binz skočili z najvyššieho vodopádu na svete s výškou 979 m, Angel Falls, Venezuela. Čistý drop meral 807 m.

  • V roku 2010 Nasr Al Niyadi a Omar Al Hegelan, prekonali svetový rekord v BASE zoskoku z budovy, keď skočili zo 160 poschodia mrakodrapu Burj Khalifa, Dubaj nachadzajúceho sa vo výške 672 m.

  • Guinessov rekord v skoku z najvyššej zemskej prekážky držia austrálčania Glenn Singleman a Heather Swan skokom z Meru Peak, India - 6604 m.

  • Najstarším BASE jumperom sa stal James Guyer /74 rokov a 47 dní/

  • Júl 2006 kapitán Daniel G. Schilling vytvoril  Guinnessov svetový rekord v čo najväčšom počte BASE jumpov v priebehu 24 hodín. Z mostu Perrine skočil 201 krát.

  • BASE jumperi si uctievajú skokanov, ktorím sa nepodarilo bezpečne pristáť. http://www.splatula.com/bfl/



Zdroj: tjump.sk
Video: youtube.com
Foto: picasaweb.google.com