Hamilton viedol v Bahrajne napínavý boj so spolujazdcom Rosbergom


Bang.sk

Víkendová Veľká cena Bahrajnu (tretia v tomto roku) dodala Mercedesu ďalší dôvod na úsmev. Preteky sa totiž opäť niesli v mene dvoch jazdcov nemeckého tímu – Lewisa Hamiltona a Nica Rosberga , ktorí v nich pretekali predovšetkým proti sebe samým.

formula 1

I napriek výhode rýchlejších mäkkých pneumatík nedal Brit Hamilton spolujazdcovi žiadnu šancu a neúnavne odrážal početné útoky. Po výbornej jazde si preto zaslúžil prvé miesto. Rosberg skončil druhý so sekundovou stratou. Po dvojici neprešiel cieľovou čiarou nik po dobu dlhých 24 sekúnd. Tretie miesto si napokon vybojoval Sergio Perez z Force India a tesne po ňom nasledoval Daniel Ricciardo z tímu Red Bull.

Nie však každý tím mal v Bahrajne svoj deň. Ferrari sa v porovnaní s Mercedesom darilo podstatne menej a duo majstrov sveta – Kimi Raikkonen a Fernando Alonso, sa aj napriek lepšiemu vybaveniu neumiestnilo na lepšom ako deviatom a desiatom mieste. Úradujúci majster sveta zo stajne Red Bull prišiel do cieľa šiesty.


Začiatok samotných pretekov vyzeral veľmi pozitívne pre Nica Rosberga štartujúceho z pole position. Jeho radosť však trvala len veľmi krátko, pretože spolujazdec Hamilton odštartoval rýchlejšie a dostal sa do vedenia hneď v prvej zákrute. Rosberg z neho nespúšťal zrak a v rannom štádiu pretekov sa držal v tesnom závese s maximálnou stratou 1.5 sekundy. Pred 40. kolom sa Hamiltonov náskok vyšplhal až na takmer 10 sekúnd. Preteky však následne spomalil nástup bezpečnostného vozidla spôsobený kolíziou Pastora Maldonada a Estebana Gutierreza.


formula

Rosberg sa ani po obnovení pretekov nedokázal dostať pred Hamiltona a ten si tak odniesol druhé víťazstvo v priebehu jedného týždňa (prvé víťazstvo si pripísal na Veľkej cene Malajzie). Dvojica sa momentálna nachádza na prvom a druhom mieste tabuľky jazdcov.



"Nico predviedol vynikajúci výkon a ku koncu pretekov dosahoval na zvolených pneumatikách vysokú rýchlosť. Ja som bol iba o chlp rýchlejší. Obaja sme si to užili," povedal po pretekoch Hamilton.

"Nerád končím na druhom mieste za Hamiltonom, avšak na druhej strane musím povedať, že to boli najvzrušujúcejšie preteky mojej kariéry. Dúfam, že sa to páčilo aj divákom," znelo vyjadrenie Rosberga.



Zaujímavosťou na pretekoch bol povel Mercedesu pre oboch jazdcov, ktorý nezahŕňal žiadne rozkazy okrem požiadavky na dokončenie pretekov bez kolízie. Táto tímová politika bude po skvelom výkone oboch jazdcov podľa slov riaditeľa tímu Paddyho Lowea pokračovať aj naďalej:
"Nemáme dôvod v tom nepokračovať. Je to skvelý zážitok sledovať dvojicu pretekať férovo a veľmi vyrovnane. Sú profesionáli a zaslúžia si to."

Nasledujúca štvrtá Veľká cena Činy je na programe už budúci víkend 18-20. apríla. F1 online zdroje pasujú za najväčších favoritov na výhru oboch jazdcov Mercedesu a majstra sveta Sebastiana Vettela. Už onedlho sa ukáže, či sa Mercedesu podarí ukoristiť aj štvrté za sebou idúce víťazstvo.


Autor: Juraj Micka
Video: youtube.com




Hľadať

Reklama