Video: King Of Europe 2012 SlovakiaRing Title Fight - Kerenyi druhý krát kráľom, Kolesár celkovo tretí


Bang.sk

koe 2012 final round standingAdam Kerenyi druhý krát kráľom európskeho driftu, Roman Kolesár získal bronzovú priečku. Bolo to finále, ktoré ponúklo vzrušenie a veľa dramatických okamihov. Počas víkendu 6.-7.októbra na okruhu Slovakiaring východne od Bratislavy, bolo na programe finále King Of Europe 2012. 60 drifterov z 21 krajín zaistilo grandiózne finále.

 

Najlepší jazdci bokom na svete prišli na schôdzku v neskorom letnom počasí. Spomenieme najmä aktuálne najlepšieho driftera na svete japonca Daigo Saito. V oboch súťažiach, japonskej D1 aj v americkej Formuli Drift USA, je na celkovom druhom mieste a má šancu vyhrať obidve. Taktiež víťaz tohtoročného kola v Španielsku, Tetsuya Hibino. Jeho Nissan Silvia S15 predstavil v novom šate. So silným vozidlom sa predstavil aj Abdulhadi Al-Qahtani zo Saudskej Arábie, jeho Ford Mustang narobil na trati veľa dymu a samozrejme veľkú show. Základom však bolo jadro seriálu KOE, vrátane šesť najlepších: Taliana Amerigo Monteverde, rumuna Ciortan Calin, Benjamin Boulbes z Francúzska, Roman Kolesár zo Slovenska, maďarsko zastupoval Adam Kerenyi, ktorý bol pred pretekmi celkovo druhý 50 bodov za Francescom Conti z Talianska. Posledný menovaný bol v pretekoch na Slovakiaring-u silne handicapovaný, pretože jeho achilová šľacha, ktorú si v Chorvátsku skokom z pódia poškodil, ešte nebola doliečená. Takže BMW muselo byť prerobené, aby Conti nemusel zošlapovať spojku.

francesco conti koe final 2012



Tri roky starý Slovakia Ring ponúka dôstojné podmienky pre finále KOE, zákruty sú ušité na mieru pre drifty na najvyššej úrovni. Kvalifikačné nedeľné ráno naznačilo, že obavy z dažďa sú oprávnené. Krátko pred začiatkom kvalifikácie zrážky prestali, ale predpoveď počasia na zvyšnú časť pretekov nebola veľmi priaznivá. Preto v kvalifikácii hrali hlavnú rolu taktiky. Vodiči sa musel rozhodnúť: ísť ihneď na trať, alebo počkať? Maďar využil svoj talent na mokrej trati a umiestnil sa za ukrajincom Dmitry Illyukom, ktorý vyhral kvalifikáciu. Vedúci celkového poradia, Francesco Conti, si po niekoľkých problémoch vyjazdil 20. miesto. Roman Kolesár skončil kvalifikáciu podobne 25-ty. Ale najväčšiu smolu mal Calin, ktorý mal poruchu motora počas tréningu a nakoniec nemal šancu sa kvalifikovať do Top 32. Celkové poradie po kvalifikácii si pozrite pod článkom.

koe final drivers 2012

Presne ako podľa predpovede, dážď začal o tretej hodine na začiatku finále. Už prvé bitky tým boli poznamenané. Roman Kolesár zakopol pri súboji s ukrajincom Vladymyrom Marchenkom, keď Roman nepredpokladal že Marchenko pôjde tak pomaly a v prvej jazde získal iba 1 bod (1:9). V druhej jazde predviedol svoje majstrovstvo a poriadne utiekol Marchenkovi, no to podľa rozhodcov nestačilo na skóre 9:1 a tak sa Roman musel  rozlúčiť s pomýšľaním na titul KOE 2012. Bohužiaľ potom už mohol len sledovať svojich kolegov a dúfať v pódiové umiestnenie v celkovom poradí šampionátu. Počasie nebolo na strane usporiadateľov a tak okolo 17,00 hod prišla prudká prietrž mračien a team organizátorov okolo Mikea Proceura sa dostal pod tlak. Preteky boli zastavené a organizátori sa rozhodli na základe predpovede na večer, odložiť súboje na síce nočné, ale prijateľnejšie podmienky.

rain koe final 2012

Francúz Benjamin Boulbes sa kvalifikoval a postupom do druhého kola sa dostal na rovnakú úroveň bodov s R. Kolesárom na celkovom treťom mieste. Boulbes mal možnosť preskočiť Romana, ale v druhom kole vyraďovacej časti sa musel skloniť pred vynikajúco jazdiacim Illyukom. Pre B.Boulbesa ostalo 4. miesto v celkovom poradí, pretože Kolesár si vďaka víťazstvu v Rumunsku zaistil tretie miesto v šampionáte King Of Europe 2012. Contiho postup do Top 16 znamenal pre Kerenyiho, že určite musí ísť minimálne do semifinále, ak chcel ešte pomýšľať na prvenstvo v celkovom poradí. Proti Bartoszovi Stolarski, ktorý so svojím 800 koňovým Nissan S14 LS2, mal oproti Contimu výkonovo výrazne navrch, Francesco nemal šancu. Kerenyi následne porazil v súboji japonca Mitsuru Haraguchi a dostal sa tak do TOP 8. Ani to však nebolo dosť na titul a tak v boji proti rusovi Nikita Shikovovi na RedBull Toyote Supra MKIV zaknihovali súboj dňa. Kerenyi zostal kľudný a presvedčivo porazil Rusa aj v tme - čo znamenalo, že predbehol Contiho v poradí a už v tej dobe bolo jasné, že A. Kerenyi je kráľom Európy v drifte 2012.

kerenyi shikov final koe 2012

Adam potom vypadol s Daigom Saitom. Saito proti Marcinovi Czarzastyovi urobil chybičku a to ho stálo prvenstvo. Výsledky tohtosezónneho šampionátu si môžete pozrieť v galérii pod článkom.

 

 

qualification final koe 2012

 

 

tabulkafinalkoe2012

Zdroje: kingofeurope.net , dotzmag.com

Galéria