MMSR v endure Spišské Vlachy 2013


Bang.sk

V dňoch 29.-30.6.2013 sa v motocrossovom areáli Turlíky - Spišské Vlachy uskutočnilo ďalšie podujatie pre milovníkov motocrossu. Bolo to šieste podujatie tohtoročného seriálu MM SR -Medzinárodných majstrovstiev Slovenskej republiky, SP - Slovenského pohára a pohára SMF tried hobby v country crosse a endure. Toto podujatie sa bude započítavať aj do MACEC CUPu - pohára asociácie krajín strednej Európy.


brod 2


Trať merala 25 km v jednom kole. V každom kole jazdci absolvovali jeden enduro test a jeden cross test. Jazdci MM SR a SP išli po oba súťažné dni 4 kolá, veteráni a jazdci hobby tried 3 súťažné kolá a dorastenci len dve kolá.


Šampionát začal už v piatok 28.6.2013 preberaním motocyklov do uzatvoreného parkoviska. Tam boli až do skončenia preteku. Štart jazdcov po oba súťažné dni bol rozdelený podľa tried. O 8. hodine ráno sa na štart postavili dorastenci, veteráni a jazdci tried hobby. O 12:00 sa na štart postavili jazdci tried MM SR, SP a kadeti.


 IMG_5272


Na pretek sa prišlo pozrieť len malé množstvo divákov. Dôvodom bola slabá medializácia a taktiež vyberanie vstupného, ktoré neobišlo ani fotografov ( aj nás). Ešte viac zarážajúce je, že naša fotka bola použitá na plagáte bez nášho vedomia. Takže aj nabudúce sa na nás môžu usporiadatelia tešiť.

Prinášame Vám spoveď jazdca Valera Garaja.



1. Ako dlho jazdíš motocross/enduro ? Čo považuješ zas svoj najväčší úspech a prečo ?
Jazdím už od 11 rokov , ale medzi tým som mal veľké prestávky. V rokoch 2007 a 2009 som vyhral celý Cassovia cup. Ale za môj najväčší úspech považujem umiestnenie na pretekoch v Spišských Vlachoch. A Prečo ? Pretože som nastúpil prvýkrát do triedy MM SR E1 a dokázal som konkurovať jazdcom, ktorý sú v trošku inde ako ja.

IMG_5205

2. Vieme, že jazdíš najmä v Taliansku enduro. Ako sa ti tam dari, rozdiely oproti slovensku ?
V tej konkurencii aká tam je sa mi darí pomerne dobre. Celkovo je to okolo 10 miesta a v triede okolo 3. miesta. Záleží od preteku . V Taliansku je oveľa väčšia konkurencia ako u nás.. Je to vidieť najmä vo výsledkovej listine, keď 20 jazdcov ma čas zhodný do piatich sekúnd niekedy aj menej. Trate majú úplne iný podklad ako u nás , sú prevažne kamenisté. V Taliansku sa jazdí enduro prevažne jeden deň. Na slovenských tratiach som viacej dom. V Taliansku som si musel zvyknúť na ten kamenistý podklad a naučiť sa po ňom ísť rýchlo aby som dokázal konkurovať šialeným Talianom.

IMG_5224

3. Po dlhej dobe si prišiel si zajazdiť aj na Slovensko. Ako si spokojný s pretekom v Spišských Vlachoch ?
Preteky v Spišských Vlachoch sa mi páčili. Horšie to bolo s tou atmosférou, bola úplne iná ako v Taliansku. Určite všetci sme čakali viac divákov ako bolo v Spišských Vlachoch.DSC_0450

4.Jazdil si oba súťažné dni. V čom boli pre teba iné, ako sa ti darilo?
Prvý deň sa mi dosť darilo na testoch, čo sa odzrkadlilo aj vo výsledkoch. Po prvom súťažnom dni som bol 1. Vo svojej triede a 6. v celkovom hodnotení. V sobotu večer pršalo, v nedeľu ráno to neobschlo a ja som mal vpredu obutú starú gumu. Vďaka tomu som hneď v prvom cross teste dvakrát spadol a stratil som viac než minútu. Potom to už tak šlo celý deň .

IMG_5203

5. Čoskoro zase odchádzaš späť do Talianska , kedy ťa budú môcť vidieť fanúšici zas na Slovensku?
To ani ja sám neviem kedy. Ale niekedy ešte určite zavítam na Slovensko. Doma je predsa doma . Ak prídem tak na nejaké to enduro, countrycross sa mi nepáči. A nakoniec Ciao tutti, ci vediamo prossimo anno.IMG_5444

Autor: Martin Hudák

Foto: Martin Hudák

Video: Katarína Klapková - BangMedia

Galéria