Najrýchlejšia žena sveta


Bang.sk

danica_06Do nedeľňajších pretekov cestovných vozidiel americkej série Nascar na okruhu v Daytone bude z prvého miesta štartovať 30-ročná Danica Patrick!


 V kvalifikačnom tréningu pokorila totiž všetkých rivalov. V aute Chevrolet SS s motorom výkonu 625 kW/850 k dosiahla najlepší čas (4 km dlhý oválny okruh „preteleta“ za 45,817 s) a priemernú rýchlosť 316 km/h. Takýto výsledok tam od roku 1990 nedosiahol žiaden pretekár! Pre porovnanie: monoposty formuly 1 dosahujú najvyššiu priemernú rýchlosť 250 km/h. V 60-ročnej histórii seriálu Nascar to bude po prvýkrát, čo do 500-míľových pretekov vyštartuje z prvého miesta žena.


Tesne za ňou časom 45,850 s ukončil tréning 4-násobný šampión 41-ročný Jeff Gordon, ktorý povedal:
„Je to úžasný začiatok novej sezóny. Gratulujem Danici, ktorá dnes prepísala históriu. Teším sa, že ešte stále som bol najrýchlejším mužom na trati. Štartovacie miesto v prvom rade je pre mňa odmenou za tvrdú prácu v zime“.

Som hrdá na svoj tím a teším sa z úspechu“,povedala Danica. Ako prvej žene sveta sa jej v roku 2008 podarilo zvíťaziť v pretekoch IndyCar v Japonsku. V USA oslavujú útlu Danicu (meria 152 cm a váži 47 kg) ako popovú hviezdu. Šéf F1 Bernie Ecclestone ju chcel do seriálu MS angažovať už dávnejšie. Zatiaľ sa to nepodarilo.Majster sveta F1 Sebastian Vettel hovorí o nej:
„Skláňam sa pred jej výkonmi. Americký motoristický šport má však inú kultúru ako európsky“, hovorí o nej majster sveta F1 Sebastian Vettel.



Zdroj: autozurnal.com

Galéria