Parkour


Bang.sk

Tento šport sa začal vyvíjať vo Francúzsku pochádza zo slova le parkour, čo znamená umenie pohybu. Za zakladateľa sa považuje Francúz Sebastian Foucan . Úlohou je dostať sa z jedného miesta na druhé iba vlastným telom. Vzrušením je prekonávanie rôznych nástrah a prekážok,( schody, lavičky, steny) ktoré športovca parkouru čakajú. Na tento šport netreba nič špeciálne, iba dosť kvalitné, športové topánky.



Najzaujímavejšie sú adrenalínové skoky. Parkouristov nájdeme hlavne v mestských štvrtiach, kde je čo najviac prekážok. Dôležitou súčasťou pred vykonávaním parkouru je poriadne sa rozcvičiť, lebo aj keď sa nám zdá, že tento šport je na prvý pohľad jednoduchý, v skutočnosti človek pri tom využíva celé telo. Každý parkourista by mal byť rýchly, strohý a najdôležitejšie je, aby bol šikovný. Skákanie po strechách alebo po domoch je dosť nebezpečné a dovoliť si to môže iba skúsený športovec. Človek si vie poriadne uvoľniť hlavu takže určite dobre pôsobí aj na našu psychiku a nie len fyzickú kondíciu.


Dávajte si však pozor, aby ste pri parkoure náhodou nezablúdili na súkromný majetok, je ťažko vysvetľovať ľudom, čo to je, ktorí lásku pre tento šport nemajú.

Tento akčný šport sa dostal už aj k nám na Slovensko, kde vznikol zväz Le Parkour Slovakia. Tak hor sa a poďme skákať, kde sa len dá.





Zdroj: parkour.sk
Foto: parkourse.wordpress.com
Video: youtube.com