Red Bull KRÁĽ PLTÍ


Bang.sk

V Červenom Kláštore na Pieninách sa tento víkend konali ostré súboje najlepšich slovenských pltníkov. Úžasná kulisa malebných vrcholkov Troch korún privítalo vyše 1200 fanúšikov, ktorí s nadšením povzbudzovali svojich favoritov na brehoch rieky Dunajec. Po dlhom boji sa nakoniec stal najlepším pltníkom Peter Fabian (33) zo Spišskej Starej Vsi.

Kedysi sa najlepší pltník na severe Slovenska poznal podľa mušličiek na klobúku. Za každý splav dreva do Baltického mora, jedna mušlička za klobúk. Na základe 900-ročnej histórie zorganizovali Gorali túto nedeľu 21. augusta, ostré súboje plť proti plti, aby si určili novodobého kráľa tradičného slovenského remesla. Aby sa pltník mohol stať „kráľom“ musel vedieť ustáť labilnú až 6 metrov dlhú a iba 40 cm širokú plťku. Technika a stabilita sú dve najpodstatnejšie veci pri jazde na jednom článku plte.



Na prístavisku Pod Lipami v Červenom Kláštore sa stretlo 24 odvážnych pltníkov. 16 najrýchlejších postúpilo do finále. V ňom už vyraďovacím spôsobom jeden na jedného postupoval do ďalšieho kola ten, kto sa prvý dotkol sprysou (palicou na odrážanie od dna) cieľového zvonca. Išlo o veľa, najlepší získal okrem titulu „Kráľ pltí“, mešec s 1000 ligotavými Eurami, no išlo najmä o zábavu a tá rozhodne nechýbala.



Zdroj: redbull.sk
Foto: redbull.sk