Sezóna ESX cup 2017 zahájená v Kechneci, najrýchlejším jazdcom bol Jaroslav Antalič


Bang.sk

Motocross KechnecNetradične v sobotu v Kechneci odštartoval ESX cup - Regionálny pohár Východ 2017. Bláznivé aprílové počasie dožičilo jazdcom slnko aj prudkú dažďovú spŕšku, a tak sa mali s čím pasovať. Na trať, kde sa konal pred dvoma rokmi záverečný motocross ISDE (medzinárodná motocyklová súťaž) prišlo 140 jazdcov, z toho 12 dievčat. V nasledujúcich riadkoch si rozoberieme jednotlivé rozjazdy v poradí, v akom za sebou nasledovali. Najprv však klobúk dole pred holeshot majstrami (holeshot kings), teda s tými, ktorým sa výborne podarili štarty a boli prví v prvej zákrute.



Spoločné rozjazdy MX OPEN, MX2, MX2 Junior, MXjun.125


Finálové jazdy otvárali najsilnejšie triedy MX OPEN, MX2, MX2 Junior a MX Junior 125. Ich 20 minút plus dve kolá priniesli absolútne víťazstvo Jaroslavovi Antaličovi, ktorý bol dvakrát suverénne prvý od začiatku až do konca. Okrem finančných prémií od promotéra ESX média a trička od 3b za holeshot, získal za prvenstvo aj motokozmetiku od Motomixu a šiltovku od ESX. Ladislav Ihnát mu za celý organizačný team v Kechneci na záver odovzdal cenu pre najrýchlejšieho jazdca podujatia - novú motocrossovú prilbu. Štedro odmenený Antalič sa tešil nielen z materiálnych výhier, ale aj zo získaných bodov, ktorými výborne začal sezónu vo svojej kategórii MX OPEN.


Kategóriu MX2 si podmanil Radoslav Matula na Kawaski, Jaroslav Dubóci na svojej KTM vyhral v kategórii MX2 Junior a kategórii  MX Junior 125 dominoval Márk Harsca na KTM.


Motocross Kechnec 2



Spoločné rozjazdy MX 65, MX 85, MX LADY


Pri týchto rozjazdách sa nepotvrdilo nepísané pravidlo, že kto má holeshot, ten aj ľahko zvíťazí. Po štarte prvého Samuela Baláša odsunuli až na konečné tretie miesto v kategórii MX85 jeho dvaja súperi Nikolas Marek a Krisztian Vincze Dóka. Víťazom pre kategóriu MX 85 sa stal Nikolas Marek na Yamahe a Krisztián na KTM bol druhý.


Najmladší jazdci MX65 to mali národnostne pestré, keďže sa na štart okrem Slovákov postavili aj Česi a Maďari. Zvíťazil Zimek Přemysl z Čiech pred druhým Slovákom Máriom Hadom a tretím Bálintom Némethom z Maďarska.


Kechnecká trať prilákala úctyhodný počet žien do kategórie LADY, a to 12. Hneď v kvalifikácii si zranila koleno jedna z adeptiek na výhru, Laura Smoľarová, a bez nej stupienok víťazov vyzeral takto: na prvom mieste Vivien Márton, na druhom Mária Klimčíková a na treťom Anna Piarová.


Motocross Kechnec1



MX2 Hobby


Skutočne napínavé súboje do posledných sekúnd priniesli rozjazdy kategórie MX2 Hobby, kde sa Matúš Kukla snažil obhájiť si vedúce postavenie v prvej jazde do posledných sekúnd, avšak Ukrajinec Lybomyr Rilchyskyy ho pred cieľom predbehol. V druhej jazde Rilchyskyy získal holeshot a bolo už jednoduché nepustiť nikoho pred seba. Zvíťazil teda Rilchyskyy pred Kuklom a tretí skončil Silvester Lipjanec.



Spoločné rozjazdy MX4, MX4+, Twinshock


Skôr narodení páni ukázali, že do sezóny vstupujú vo výbornej forme. Víťaz kategórie MX4 (od 40 do 50 rokov) Zoltán Vörös, jazdil nielen svoje dve veteránske rozjazdy, ale ponaháňal sa aj s mladšími v rámci kategórie MX OPEN, kde skončil na 5. mieste. Pánom nad 50 rokov, MX4+, velil Janko Uličný a historickým motocyklom v kategórii Twinshock zasa Miroslav Marônek.



MX1 Hobby


Jednoznačným víťazom oboch finálových jázd sa stal Samuel Sedlák, no súboje sa zvádzali o 2. miesto. Miroslavovi Šuškovi vyšla výborne druhá jazda, kde sa musel celý čas pasovať s Milošom Sekerákom, ktorý mu nebezpečne dýchal na chrbát a v dvoch kolách ho dokonca na chvíľku aj predbehol. Šuška tlak však zvládol a obhájil si druhé miesto pred Sekerákom.


Motocross Kechnec 3

Ďalšie podujatie - 7.5.2017 v obci Spišské Vlachy


V máji sa môžete opäť tešiť na stretnutie všetkých motocrossových fanúšikov z Východného Slovenska v obci Spišské Vlachy, kde sa motocross jazdí už od nepamäti a kde vyrástlo hneď niekoľko motocrossových legiend. Niektoré, ako je napríklad Janko Uličný, uvidíte aj v akcii. Nenechajte si to ujsť!



Viac info o ESX CUP 2017 nájdeš na webe alebo na https://www.facebook.com/esxcup2017/" target="_blank">facebooku.

Autor článku: Radka Kovaľ Mazáková
Autor foto: Róber „Rouby“ Roľa

Galéria