Spišské Vlachy privítali rekordný počet pretekárov zo 4 krajín


Bang.sk

SpVlachy-88809Rekordný počet, takmer 190 jazdcov sa zišlo na Spiši, aby si vychutnali druhé podujatie zo série ESX CUP 2017, Regionálny pohár v motokrose Východ. Podujatie bolo zaradené zároveň do seriálu Majstrovstiev Slovenska najmenších, teda MX65 a MX85 a MX LADY a aj do medzinárodného MACEC CUP-u pre kategórie MX65, MX85, MX1 a MX2. Aj napriek tom, že preteky na tejto trati boli minulý mesiac zrušené kvôli zlému počasiu, odradiť sa nenechal takmer nikto. A dobre urobili. Počasie ako na objednávku, skvelo pripravená trať a kvalitná medzinárodná konkurencia z Maďarska, Čiech, Ukrajiny a Slovenska boli odmenou každému, kto sem meral cestu. Diváci medzi sebou spoznávali aj známeho dakaristu, Jaroslava Katriňáka, ktorý robil prišil so svojim synom, taktiež Jaroslavom, víťazom kategórie MX65.



Holeshot kings: (najlepší štartéri podujatia)


Holeshot kings Spiske Vlachy

 

Spoločné rozjazdy MX OPEN, MX2, MX2 Junior, MXjun.125


 Jazdci zadelení či už podľa kubatúry alebo veku do týchto 4 kategórii sa s traťou v Spišských Vlachoch popasovali ako prví. Jaroslav Antalič sa pokúsil zopakovať triumf z Kechneca v kategórii MX OPEN (charakteristika kategórie: objem motora od 125ccm 2T a od 250 ccm 4T, pre pretekárov od 16 rokov). Po prvej jazde sa zdalo, že sa mu to aj podarí. V tej druhej doplatil na následky zrážky viacerých jazdcov a po dvoch kolách odstúpil. 25 bodov za víťazstvo z prvej jazdy sa na jeho konto pripísalo, ale keďže za druhú mal nulu, skončil v hodnotení až na 8. mieste. Bence Pergela stihol rovnaký osud a aj napriek dvom holeshtom sa musel uspokojiť s 9. miestom. Antaličov a Pergelov výpadok sa pokúsili zúročiť dvaja jazdci: Martin Toth Marko Pal z Maďarska. Konzistentnejší bol Martin Toth a tak sa mohol tešiť z víťazného vavrínu, druhé miesto v MX OPEN obsadil Marko Pal a Ukrajinec Andriy Krichfalushiy bol tretí. V rámci medzinárodného pohára v motocrosse MACEC Cup-u si najviac bodov na konto pripísal Marko Pal.


SpVlachy-88801
 
Kategóriu MX2 (charakteristika kategórie: objem motora od 175ccm do 250ccm a od 14 do 21 rokov s 4T) si podmanil Martin Geňo vďaka víťazstvu v druhej finálovej jazde. Druhé miesto zostalo pre víťaza prvej finálovej jazdy aj kvalifikácie Radoslava Matulu. Tretí bol Kamil Kvasnička. Najviac bodov do MACEC Cup-u si vyslúžil už spomínaný Martin Geňo.


V kategórii MX Junior 125 (charakteristika kategórie: objem motora od 100ccm do 125ccm 2T pre pretekárov od 13 do 19 rokov s 2T) víťazstvo patrilo suverénne Norbertovi Klauszovi.


Ako víťaz v ďalšej juniorskej kategórii MX2 junior (charakteristika kategórie: objem motora od 175ccm do 250ccm a od 14 do 21 rokov s 4T) obišiel Xavér Vörös.



Spoločné rozjazdy MX65, MX85, MX LADY


Keďže sa v nedeľu v Spišských Vlachoch stretli nielen regionálni jazdci, ale aj tí celoslovenskí a navyše aj medzinárodní, ktorí bodujú v rámci MACEC Cup-u, konkurencia bola naozaj výdatná.


Maďarský reprezentant Bence Pergel po dvoch holeshotoch zvíťazil v kategórii MX85 (v rámci ESX cup-u, aj Medzinárodných majstrovstiev Slovenska v motokrose), najviac bodov do MACEC CUP-u si však odniesol Krisztian Vincze Dóka. Pre mladších jazdcov na menších motorkách v kategórii MX65 bola situácia podobná. Víťazom regionálneho ESX Cup-u aj Medzinárodných majstrovstiev Slovenska v motokrose sa stal Jaroslav Katriňák a víťazom MACEC CUP-u zasa Patrik Imrich.


11 dievčat bojovalo v kategórii MX LADY. Majstrovstvá Slovenska v motokrose ako aj regionálny ESX CUP vyhrala Mária Klimčíková, čím si vyslúžila priebežne druhé miesto v národnom „majstráku“.



MX2 Hobby


Početná skupina hobby pretekárov MX2 hobby (nižšia výkonnostná trieda ako MX2) sa postarala divákom o zábavu. Zvíťazil v nej suverénne Mates Penták, druhý skončil Pavol Gorek a tretí Tomáš Ballo.


SpVlachy-88775


 

Spoločné rozjazdy MX4, MX4+, Twinshock


Veteránske kategórie si v Spišských Vlachoch zaspomínali na staré dobré časy, kedy táto trať bola jednou z oficiálnych tratí pre tréning v motocrossu. Peter Pipich v MX4 (jazdci od 40 do 50 rokov) predbehol domáceho Janka Uličného v oboch finálových jazdách a tretie miesto nechali pre Vladimíra Zavadetskeho. Kategóriu nad 50 rokov MX4+ vyhral Čech Petr Dokoupil a kategóriu historických motocyklov Twinshock zasa Miroslav Marônek na svojej ČZte.



MX1 Hobby


Samuel Sedlák už na prvom podujatí zo série ESX CUP v Kechneci ukázal, že je v skvelej forme a v Spišských Vlachoch to opäť potvrdil. Holeshoty síce nezískal, ale zato mu patrili obidve finálové jazdy. Druhé miesto si stabilne držal Norbert SučkoMiroslav Šuška skončil tretí.


SpVlachy-89064


 

Ďalšie podujatie - 18.6.2017 v Širokom


Motokros v Širokom je už tradične vrcholom sezóny tak pre tisícky fanúšikov aj jazdcov. Tento rok to nebude inak, keď v nedeľu 18.6, rozozvučí obec pri tunely Branisko, motokros. Organizátori spoločne s promotérom ESX media si aj pre tento rok pripravili tombolu, atrakcie pre deti a dospelých, výborné občerstvenie a kvalitné komentovanie podujatia. Tešíme sa na Vás!


Motocross Siroke 2017


Viac info o ESX CUP 2017: https://esxcup.sk/

alebo na facebooku: https://www.facebook.com/esxcup2017/

Autor článku: Radka Kovaľ Mazáková

Autor foto: Róber „Rouby“ Roľa

Galéria