Street luge – jazda smrti


Bang.sk

Fandíte adrenalínu, chcete zažiť  pocit neskutočného strachu na vlastnej koži? Zariskujte a vyskúšajte street luge. Ľudia ho nazývajú, jazda pre samovrahov. Prvé zmienky o tomto športe pochádzajú z Južnej Kalifornie, kde sa vyvinul v 70. rokoch. Skateboardisti už nechceli jazdiť na doske iba postojačky, a tak sa rozhodli si na ňu ľahnúť. Postupom času tak vznikol nový šport street luge , ale môžeme ho nájsť  aj pod názvom longbording.



Zraneniam sa však len tak ľahko predísť nedá a toho komu sa nič nestane môžeme nazvať frajerom. Pre časté úrazy doska menila svoj tvar a formu. Zo začiatku to bol iba kus dreva s kolieskami, ale neskôr zmenil podobu na sánky, ktoré používajú jazdci na bobách.   Street luge patrí medzi najnebezpečnejšie športy na svete. Nadobúda neskutočnú vyše stokilometrovú rýchlosť. Street luge sa riadi poťahovaním lán. Táto jazda pre samovrahov už priniesla nie jednu obeť a neuveriteľné  zranenia. Adrenalínových športovcov to však tým láka ešte viac, aj keď ho niekoľko krajín výlučne zakázalo.

Ani najväčší extrémista sa neodváži ho vyskúšať bez prilby a chráničov. V Kalifornii v roku 1975 sa konali prvé preteky, víťazom sa stal jazdec s najvyššou rýchlosťou. U nás len ťažko niečo podobné budeme hľadať, pretože na niečo také treba riadnu odvahu a takí odvážlivci sa u nás ešte nenašli alebo o nich nepočuť. Ak túžite zažiť jazdu smrti, chcete sa rútiť po betóne dole kopcom neuveriteľnou rýchlosťou, mať doslova za chrbtom zubatú, je to pre vás ideálny šport a možno sa stanete prvým oficiálnym slovenským športovcom street lugu.



Zdroj: zubro.estranky.cz
Foto: outdoorni.com
Video: youtube.com