Alex Honnold


Bang.sk

Alex Honnold, jeden z najlepších free solo climberov na svete sa narodil 17. Augusta 1985 v Sacramente. S lezením začal keď mal jedenásť rokov. Do osemnástich trénoval prevažne v hale na horolezeckej stene, ale keď v 19 sekol s univerzitou v Berkeley, začal lezeniu na reálnych skalách venovať celý svoj čas. Dokonca ukradol otcovi auto, aby sa rýchlejšie dostal k skale a mohol liezť.

Alex sa prevažne venuje big wall free solo climbom, čo je jedna z najnebezpečnejších foriem lezenia. V preklade to znamená, že Alex lezie na masívne skalné bralá bez istenia, bez použitia lán a iných ochranných pomôcok. Pre takýto typ lezenia sa vyžaduje maximálna koncentrovanosť a fyzická pripravenosť. Keď práve nelezie, tak behá, hikuje alebo robí kliky aby sa udržal fit. Jeho telo je samý sval, napriek jeho najväčšej neresti, ktorou sú sladkosti. Ako Alex sám hovorí, je tučný muž uväznený v chudom tele.

Alex Honnold je ortodoxný ateista, zanietený čitateľ klasickej literatúry, zaujíma sa o enviromentalistiku a ekonómiu.

Keď sa Alex nachádza v Amerike, tak jeho domovom je jeho auto. Býva v ňom, aby sa mohol kedykoľvek rýchlo presunúť k ďalšiemu miestu, ktoré ešte nezliezol. Momentálne je jeho najobľúbenejším miestom na lezenie Yosemitský národný park, ktorý mu ponúka nádherne avšak strmé steny a veľmi vyhovujúce počasie. Do budúcna je však naklonený skúsiť aj formu alpského štýlu horolezectva.

Medzi Alexové najväčšie úspechy okrem prekonania niekoľkých svetových rekordov v solo climbingu patria free climb na Salathé Wall, ako aj solo výstup na Nose of El Capitan (900m stenu), na ktorú trvá výstup za normálnych podmienok dva až štyri dni, ktorý zvládol za 5h49m.

Pozrite si niekoľko Alexových výstupov, pri ktorých zatajíte dych a ostanete v nemom úžase...





Zdroj: climbing.com
Video: youtube.com
Foto: dailypicsandflicks.com