Jetman - Yves Rossy


Bang.sk

V roku 2006 sa Yves Rossy stal prvým a jediným človekom v histórii, ktorému sa podarilo lietať s krídlami na prúdový pohon. A lieta tak dodnes. Yves Rossy je Jetman!



Yves Rossy sa narodil 27. augusta 1959 vo Švajčiarsku. Keď mal trinásť, zúčastnil sa leteckej show a už vtedy zistil, čo sa stane jeho celoživotnou vášňou. Neskôr sa stal úspešným vojenským pilotom, keď lietal s Hawker Hunter a Mirage III. Po skončení kariéry pilota pracoval ako kapitán švajčiarskych International Air Lines pre komerčné lety dopravných lietadiel ako Boeing a Airbus.

Všetok svoj voľný čas však Yves venoval experimentácii letectva vo všetkých jeho formách. Jeho snom bolo pokúsiť sa lietať najprirodzenejším možným spôsobom, to znamená odstrániť potrebu zložitej kabíny lietadla.
Preto bol vtiahnutý do sveta voľného pádu, kde sa pomocou metódy pokusu a omylu snažil o premenu free fall-u na let, ktorý by mu umožnoval ostať dlhšie vo vzduchu a ovládať jeho trajektóriu. Začínal so sky surfom a wingsuitom. Avšak to ho neuspokojilo, tak vyvinul prvé skutočné krídlo, vyrobené z pevného postroja a nafukovacích elementov. S popruhami na chrbte tak preskočil všetky doterajšie pokusy o "páde vpred" ktoré dovtedy existovali.

Ďalším prirodzeným krokom vpred bolo samozrejme získať úplnú slobodu zpevnením krídla a pridaním motorov. Yves sa roku 2005 najprv rozhodol pre 2 turbínové motory, ktoré mu dovoľovali udržiavať výšku, aby neskôr v roku 2006 pridal ďalšie dva motory, tak pridal tretiu dimenziu a mohol meniť trajektóriu letu. Dokázal to. Yves bol schopný mechanickým ovládaním nástrojov skutočne letieť ako vták po dobu 10 minút. Krídlo sa stalo prirodzenou súčasťou jeho tela a to bola tá najkrajšia odmena za 10 rokov vývoja a viac ako 15 prototypov. Všetko, na čo sa vo vzduchu spolieha je krídlo, motory, výškomer a drobná škrtiaca klapka v ruke.

Od roku 2006 Yves neustále testuje a zdokonaľuje ovládanie a výkonnosť svojho krídla. Táto snaha bola odmenená v roku 2008 keď prvýkrát oficiálne predstavil svoje krídlo svetovej tlači a uskutočnil let ponad švajčiarske Alpy.

V septembri 2008, 99 rokov po prvom preletení kanálu La Manche, JETMAN nasleduje cestu Louisa Blériota a jeho úžasný let, ktorý bol vysielaný naživo do 165 krajín a široko zahrnutý do celosvetovej tlače, ho spravil legendou.

Odvtedy sa vyvinul úplne nový tvar krídla s oveľa väčšou stabilitou a kontrolou, čo viedlo k viac akrobatickým letom, ktoré Yves Rossy predstavuje dodnes.



Krídlo v číslach:

Rozpätie: 2 m

Váha:
s palivom 55 kg
bez paliva 30 kg

Motory:
4x22kg Jet-Cat P200 s automatickým štartom

Typ paliva:
Mix kerozínu a 5% olejom do turbín pre lepšie mazanie

Nádrž: 30 L.

Rýchlosť:
priemerná 200 km/h
pri stúpaní 180 km/h
pri klesaní 300 km/h

Výstup: 330 m/min

Čas letu: 10 minutes











Zdroj: jetman.com
Video: vimeo.com
Foto: jetman.com




Galéria