Parkour na východe v podaní UrbanFreedom


Bang.sk

Handstand_WoodyPoznáte Parkour alebo Freerunning ? Ak ste ešte nepočuli o týchto „disciplínach“, nevadí. Na Slovensku zatiaľ neexistuje žiadne združenie, ktoré by ich zoskupovalo. Sú to „francúzke“ disciplíny. Zakladateľmi sú dvaja Francúzi a to David BelleSébastien Foucan. V skratke, parkour je o tom, dostať sa z bodu A do bodu B čo najrýchlejšie a najefektívnejšie, akrobatické prvky sa tu preto NEVYUŽIVAJÚ. Je to viac menej o behu a plynulosti. Freerunning alebo iným slovom freerun, je krajšia forma parkouru. Krajšia práve v tom, že sa tam využíva akrobacia a rôzne ďalšie prvky. „Je to prakticky na tebe čo chceš, či chceš skočiť z budovy na budovu, preskočiť garáž/schody nejakým saltom alebo sa len tak vyšantiť na betóne.“ ... spomenul Patrik Kubuš, team leader teamu UrbanFreedom.


Zopár slov od Patrika
Trénujem od roku 2009 a freerunning mi dal to čo mi nedalo nič iné. Dal mi slobodu, dal mi schopnosť vnímať len ten moment, keď letíš vzduchom a na nič iné nemyslíš. Od začiatku so mnou trénoval Jerguš, postupne som spoznal ľudí z okolia, ktorí sa tomu venujú/venovali. Bola to taká „éra“ keď parkour bol na Slovensku viac a viac populárnejší. V roku 2010 nás už bolo viac, spoznal som dalších ľudí a tak som sa rozhodol spojiť nás do jedného teamu/rodiny, tak v roku 2010 vznikol UrbanFreedom."

Video - Year of 2012


Team UrbanFreedom
„Ako som spomínal začínal som s Jergušom, v roku 2009 som spoznal Dominika a Jula. O rok nato Gabriela a Vila, potom to už išlo. Medzi tým sa v teame vystriedalo zopár členov, ktorí už netrénujú, čo je škoda. Team mal dlho 6 členov v roku 2012 sa k nám pripojil Róbert z Levíc a začiatkom tohto roku sa k nám pripojil Adam, Erik a Filip. Sú to chalani s rôznych kútov Slovenska. Momentálne nás je 10. Na našom webe, nájdete novinky, niečo o našich všetkých členoch, kontakt, videá.“

Ako pri každom športe aj pri tomto mali chlapci ťažké začiatky, prvé pády a zákazy rodičov. Patrik, team leader teamu UrbanFreedom si na svoje začiatky zaspomínal.
„Začiatky boli zaujimavé, plno pádov, zábavy a toho pocitu že si sa sám naučil niečo nové. Tu v tatrách neexistujú žiadne gymnastické telocvične ani nič podobné, všetko sme sa učili vonku, na trávu, sneh, piesok. Podľa mňa to je aj lepšie, vonku ma to baví behať viac ako po telocvični, aj keď v telocvični sa ťahšie triky učia lahšie. Je lahšie a bezpečnejšie spadnúť do peny ako na trávu. Zranenia pri takomto športe sú normálne, ale myslím si že to závisí od človeka, čo vlastne chce, ak nechceš spadnúť a vieš čo robíš nespadneš. Ale stane sa že sem tam kĺzne, napríklad na klzkej podlahe. Čo sa týka rodičov, vačšinou sú proti ale zvyknú si, aj u mňa to tak bolo, teraz skôr cítim oporu z ich strany ale stále mi povedia aby som na seba dával pozor a to je predsa samozrejmosť.“

UF-Family

Fyzická a psychická kondícia.

Ako sa hovorí „sila je nič bez kontroly“, je to tak ,fyzická a psychická kondícia je v tomto športe veľmi úzko prepojená. Ak je človek silnejší a pružnejší ide všetko ľahšie. Pred tréningom sa treba rozbehať a dať si dynamický strečing, po tréningu naopak statický. Ak je telo silnejšie a pružnejšie, psychika je povoľnejšia. Človek vie, že keď spadne, nemusí to skončiť polámaním.

Adrenalinové „disciplíny“ ?
Závisí to od pohľadu človeka. Treba si polož otázku „Čo vlastne chceš“ ? Môžu nastať rôzne situácie. U každého z nás raz zavládne strach, pri skoku na 4 metrový múr v 3metrovej diaľke, je to prirodzené. V takýchto situáciách treba počkať na pokoj a kľud celého tela a až potom sa vyhecovať a spraviť to. Je však dôležité vedieť odhadnúť svoje možnosti.

Sútažné „disciplíny“?
V tomto „športe“ nejde o to byť lepším ako ten druhý, lebo každý je lepší v niečom inom, je to o tom byť lepší ako včera. Síce sa konajú sútaže od Redbullu, ale nie preto aby sa porovnávalo kto je lepší a kto je horší ale ide o to, že sa stretne svetová špička a trénuje spolu. Niesu to v žiadnom prípadne sútažné disciplíny.

A ako si UrbanFreedom predstavuje svoju budúcnosť ?
,, Akrobacia vyzerá zaujímavo, preto nás volávajú na rôzne vystúpenia či už školské akcie, plesy, športové podujatia a podobne. Fotenia, natáčania do klipov, reklám a podobne, dá sa s tým žiť celý život. Tento rok máme opäť ďalšie akcie a v lete natáčame video na ktoré sa môžete už teraz tešiť. Bude to veľké Promo UrbanFreedom-u."



Zdroj: UrbanFreedom

Galéria