Skateistan


Bang.sk

Skateboarding v Afganistane? Rozhodne!

Všetko začalo v roku 2OO7, keď austrálski skateri Oliver Percovich a Sharna Nolan vybalili svoje dosky v Kábule. Okamžite boli obklopení dychtivými detskými tvárami, ktoré chceli skúsiť, aký je to pocit stáť na skate. Tak Oliver a Sharna založili s 3 doskami malú skate-ovú školu.

3 dosky na ktorých skupina mladých afgánskych ľudí prirodzene zaznámenávala rýchly progres - to stačilo na to, aby sa skateboarding udomácnil aj v krajine, kde o ňom nikdy pred tým nepočuli. S narastajúcim záujmom o tento šport, rýchlo pribúdali skate-u chtiví chlapci a dievčatá, preto sa zakladatelia rozhodli priniesť do Kábulu viac dosiek a začali sa pohrávať s myšlienkou vlastného krytého miesta pre tréning, kde by mohli učiť vačšie množstvo mladých ľudí.

Dňa 29. októbra 2009, bola dokončená výstavba all-inclusive skateparku a vzdelávacieho zariadenia s názvom Skateistan, na 5428 m2 pôdy, ktoré daroval afgánsky národný olympijský výbor. Vnútorná časť bola postavená ako krásne gesto firmou IOU Ramps. Vonkajšie časti boli navrhnuté spoločnosťou Convic Design a konštrukcia sa začala na jeseň roku 2010.

Skateistan je prvá skateboardová škola v Afganistane, a je určená pre výučbu ako chlapcov, tak aj dievčat. Jej cieľom je vybudovať vonkajší a vnútorný skate komplex, kde sa stretáva afgánska mládež, aby pri skateboardingu prekonávala sociálne bariéry a každodenné strasti života v Afganistane.

Skateistan sa snaží rozprávať príbeh o pozitívach afgánskej mládeže, pomocou globálnej mediálnej platformy poslať posolstvo nádeje, jednoty a mieru. Dokument Skateistan - The Movie, popisuje stavbu skate parku, školy, úspechy svojich študentov, a aké to je vyrastať v Afganistane v 21. storočí.

Viac ako 300 pravidelných študentov dostáva školenia od skúsených skateboardistov v bezpečnom prostredí. Skateboardy, obuv, chrániče sú zapožičané po dobu trvania jednotlivých tried. V súčasnosti je prevádzkovaných 18 tried počas týždňa, vrátane čisto dievčenskej triedy žurnalistiky, triedy pre zdravotne postihnutých, a back-to-school program, ktorý pomáha deťom zapísať sa do štátnej školy. Mimovládna organizácia NGO taktiež spustila raz týždenne triedu moderného umenia, ktorá zahŕňa činnosti ako sú maľovanie skateboardov alebo portrétov.

Učebné osnovy tak isto obsahujú dvojmesačný divadelný projekt každej triedy, založený na téze Organizácie Spojených Národov - ´Rozvojové ciele milénia´. Študenti budú tvoriť divadelnú hru o živote mladého človeka v Afganistane. V ďalšom semestri je osnova založená na rôzne aspekty environmentálneho zdravia, najmä znečistenie vôd, ovzdušia, odlesňovanie a osobnú hygienu. V posledných troch týždňoch semestra každá trieda vytvorí špeciálny projekt, ktorý ponúka poučenie a využitie so zameraním na to, aby pozitívne zmeny životného prostredia mali dopad na ich mesto a okolie.

Aj vy môžete podporiť projekt Skateistan, jednorázovým príspevkom, alebo tým, že si kúpite tričko či mikinu z ich produkcie (http://skateistan.org/content/skateistan-shop).
Skateistan každoročne prijíma mnoho dobrovoľníkov, ktorí chcú posunúť úroveň života mladých a nádejných ľudí v Afganistane na vyššiu úroveň. Tak im držme prsty nech sa im to darí aspoň tak dobre, ako doteraz!

Tu si môžte pozrieť zopár videí, ako to v Skateistane vyzerá...





Zdroj: skateistan.org
Video: youtube.com
Foto: chokeonwords.com