So zrkadlovkou Nikon D5200 do ulíc alebo ako fotiť extrémne športy


Bang.sk

Spoločnosť Nikon oslovila troch profesionálnych autorov, aby poskytli fotografickým nadšencom, ktorí obľubujú pouličné športy ako sú skateboarding, freestyle futbal a parkour, tipy, ako tieto adrenalínové zážitky pôsobivo preniesť na plochu statických snímok, a to bez ohľadu na doterajšie skúsenosti alebo použitú techniku používateľov. Vytipovaní fotografovia boli vybavení 24,1-megapixelovou zrkadlovkou Nikon D5200 s vybratými objektívmi NIKKOR.


ClaudiuVoicusomersault1

Parkour
Claudiu Voicu (26, Rumunsko) je profesionálny fotograf a kameraman pouličných športov. Ako teenager zistil, že môže s priateľmi skákať medzi betónovými základmi domov a využívať svoju fyzickú zdatnosť k vlastnej zábave – objavili „freerunning“ (zmes extrémnych športov a bojových umení).


Fotoaparát Nikon D5200 je preňho ideálne vyváženým nástrojom na zhotovovanie statických snímok vo vysokom rozlíšení a HD videosekvencií. Neváha vyšplhať aj na tie najdesivejšie architektonické konštrukcie kvôli kompozícii snímky. Často pri tvorbe tesných kompozícií so špičkovým vyznavačom freerunningu Samom Parhamom využíva výklopný a otočný monitor fotoaparátu D5200, čo mu umožnilo získať nevšedné zábery, ktoré by sa len ťažko podarili pri fotografovaní cez hľadáčik. Aby oddelil objekt od pozadia, volí Voicu kontrast medzi neutrálnymi farbami ošúchanej architektúry a sýtymi farebnými plochami oblečenia svojich objektov.


ClaudiuVoicupose2

Voicu povedal:
„Metóda pokusu a omylu sprístupňuje fotografovanie parkouru každému. Parkouristi sami sa prejavujú slobodne, a to sa odráža aj v spôsobe fotografovania freerunningu. Parkour samotný je o sebazdokonaľovaní, posúvaní dosiahnuteľných limitov. Používam širokouhlý objektív na zdôraznenie šou odohrávajúcej sa predo mnou. Ak musí freerunner prekonať veľký výškový rozdiel alebo znepokojivo veľkú medzeru, odhalenie týchto nástrah môže do statických snímok vniesť emotívny kontext vo forme adrenalínu.“

Claudiu Voicu a jeho tipy, ako fotiť parkour:

• Fotografujte do RAWu – majte k dispozícii vysokokapacitnú pamäťovú kartu, aby ste mohli zhotovovať snímky vo formáte RAW (čo je vhodné kvôli úpravám pri postprodukcii)
• Investujte do širokouhlého objektívu
• Vyberte si inšpirujúce prostredie – vašou prekážkovou dráhou je mestská krajina, preto je dôležitým prvkom vizualizácia prostredia
• Zachycujte nápadne farebné oblečenie – premýšľajte o oblečení fotografovaných objektov, aby ste ho mohli výrazne oddeliť od okolitého prostredia

ClaudiuVoicuNikonD5200ShootB2L (48 of 269) (1)


Freestyle futbal


Olly Burn (29, Anglicko) je profesionálny reportér a fotograf športu. Začínal s Nikonom D70 a jadrom jeho digitálnej práce je vzájomná harmónia medzi ľuďmi. Jeho snímky vznikajú pod vplyvom spontánnosti a prekvapenia, rád experimentuje so svetlom. Je zaujatý kreatívnosťou a premenlivosťou, ktoré charakterizujú freestyle futbal. Vďaka rýchlym pohybom uprednostňuje nastavenie zrkadlovky na automatické zaostrovanie. U snímok s futbalovým freestylerom Abbasom Faridom nastavil Burn na zrkadlovke Nikon D5200 minimálnu hodnotu citlivosti ISO, zvolil malé zaclonenie pre malú hĺbku ostrosti a starostlivo sledoval čas uzávierky. Pretože použil 39-bodové automatické zaostrovanie, bol schopný sledovať v hľadáčiku úchvatnú prácu nôh, pripravený zachytiť aj tie najmenej predpokladané pohyby športovca.




„Veľa profesionálnych špičkových funkcií je teraz k dispozícii aj na jednoduchších a menších fotoaparátoch, ktoré umožňujú dosiahnuť viac za menej peňazí. Automatické zaostrovanie fotoaparátu Nikon D5200 je skvelým príkladom.“



OllyBurn_1306_Nikon_0665


Záznam jedinečných obratov proti škvrnitému pozadiu ulice robí z fotografovania freestyle futbalu jednu z najťažších fotografických disciplín v oblasti pouličných športov. Na zvýšenie pôsobivosti snímal Burn priamo do slnka a použil tieň miestnej architektúry na zvýraznenie svojho štýlu, s cieľom vniesť do snímok závoj.


OllyBurn_1306_Nikon_0376


Olly Burn a jeho tipy, ako fotiť freestyle futbal:


• Buďte na pozore – nezmeškajte neočakávané triky
• Príliš sa neobmedzujte – radšej zhotovte viac snímok
• Zachyťte okolité prostredie – do snímok zahrňte, ak je to možné, aj pozadie a počasie


OllyBurn_1306_Nikon_0628


Skateboarding


Anglicko-holandský profesionálny fotograf Tom Van Schelven (28) je ako doma medzi betónovými rampami slnkom zaliateho skateparku. Ako obdivovateľ pouličných športov zistil, že množstvo rôznych kompozícií pri fotografovaní skateboardingu by mu mohlo zaistiť vlastné portfólio snímok. Techniky ako flip, grab, grind a air vyžadujú extrémne krátke časy uzávierky a Schelvenov grafický štýl fotografie vystihuje tvrdé osvetlenie a plynulé pohyby, ktoré hľadá pri izolácii objektov a redukcii všetkých objektov, ktoré by mohli narušovať koncentráciu.


Tom Van Shelven, Skateboarding, 4th shot FINAL (1)


S využitím manuálnych nastavení zhotovuje perfektné snímky. Aby zachytil profesionálneho skatera Jaka Tongea, posadil sa na vrcholok rebríka na okraji rampy a plazil sa do hlbín graffitmi pomaľovaného bazénu, aby získal nové uhly záberu.




„Nikon D5200 má pre mňa dostatočnú veľkosť obrazu, aby som mohol robiť širokouhlé snímky z nestabilných miest a následne vytváral potrebné výrezy bez straty kvality obrazu. Môj obľúbený objektív je NIKKOR 24–70 mm f/2,8, pretože mi poskytuje dostatočnú všestrannosť pre adaptáciu na rýchle pohyby skaterov.“



Tom Van ShelvenDSC_0177


Tom van Schelven a jeho tipy, ako fotiť skateboarding:


• Spoznajte fotografovaný objekt – aby ste mohli predvídať pohyby skaterov, študujte reč ich tela
• Venujte pozornosť osvetleniu – tiene a reflexy na ploche môžu zvýšiť pôsobivosť vašich snímok
• Snažte sa o jednoduchosť – hľadajte ostré a jasné kontrasty a minimalizujte tému

Tom Van ShelvenDSC_0362

Zdroj: Katarína Ofúkaná

Galéria